Oradea a devenit primul oraș din țară cu defibrilatoare automate în școli

ID 187338186 | Automatic Defibrillator © Nirat Srisongmuang | Dreamstime.com

Oradea a devenit primul oraș din țară care dotează cu 15 defibrilatoare automate mai multe școli din municipiu, printr-un proiect al Asociației Sfântul Vincențiu de Paul, aparatele automate fiind predate marți, la sediul Inspectoratului Școlar Bihor, către directorii de licee, școli gimnaziale și grădinițe.

‘Suntem primul oraș din țară care va avea în unitățile de învățământ defibrilatoare automate. De ce în școli? Pentru că sunt locuri frecventate, atât de copii, cât și de adulți și sunt locuri sigure. Nu se amplasează în locații publice, deoarece a fost un caz, în Brașov, anul trecut, unde s-a încercat acest lucru și a fost furat. Scopul nostru este să facem comunitatea orădeană mai sigură, mai bună’, a declarat președintele Asociației Sfântul Vincențiu de Paul, Kis Balazs, într-o conferință de presă, potrivit AGERPRES.

Defibrilatoarele vor putea fi folosite, după o serie de instruiri derulate în zilele următoare, atât de personalul din școli, dar și de alte persoane care au făcut un curs de prim-ajutor.

La conferința de presă de semnare a contractului de donație au participat inspectorul școlar general Alin Ștefănuț, inspectorul școlar general adjunct prof. Kery Hajnal, președintele Asociației Sfântul Vincentiu de Paul, Kis Balazs și președintele Asociației Clubul Sportiv Xterra Sport Bihor, Szokolszky Istvan.

Cele 15 defibrilatoare profesionale, automate, marca Progetti, urmează să fie instalate în 14 unități școlare din Oradea: două colegii naționale, cinci licee, cinci școli gimnaziale și două grădinițe.

Kis Balazs a desfăcut un pachet demonstrând utilizarea defibrilatorului. Acesta are dimensiuni portabile, o baterie valabilă cinci ani, câte două padele pentru defibrilare pentru adulți și pentru copii. Mesajele verbale ghidează operatorul către ce are de făcut. Dar aparatul decide singur, după verificarea ritmului cardiac, dacă este nevoie sau nu de aplicarea manevrei de șoc sau să se continue resuscitarea pacientului.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.