Mobilier nou în școlile din Iași, dar băncile și scaunele sunt prea mici

facebook.com/PrimariaMunicipiuluiIasi

1.150 de săli de clasă din 63 de unități de învățământ din municipiul Iași au fost dotate cu mobilier nou, printr-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Deși investiția era așteptată, unii directori semnalează probleme: băncile și scaunele sunt prea mici, mai ales în cazul liceenilor, chiar dacă sunt reglabile pe înălțime.

Modernizarea este un câștig pentru școlile din Iași, dar sunt înregistrate probleme în cazul elevilor mai înalți sau mai plinuți, relatează Ziarul de Iași. Mobilierul achiziționat este format din bănci destinate unui singur elev, cu structură metalică și blat din pal melaminat, având o suprafață de 0,36 m². Scaunele sunt din lemn stratificat lăcuit, având o formă ergonomică pentru susținerea corectă a spatelui. 

Anca Dimitriu, directoarea Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iași, afirmă că mobilierul este potrivit pentru gimnaziu, dar cam incomod pentru liceeni: „Băncile și scaunele sunt potrivite pentru învățământul gimnazial. Pentru cei mari, de liceu, sunt, într-adevăr, cam incomode, dar pentru cei mici sunt bune. Ar fi putut fi mai bine gândite pentru cei mari, pentru că dacă ai un băiat de 1,80-1,90 metri nu încape atât de bine în ele. Ele sunt reglabile, pot fi înălțate și coborâte, dar sunt cam mici pentru elevii de liceu”.

Camelia Gavrilă, directoarea Colegiului Național „Costache Negruzzi”, subliniază că mobilierul este funcțional, dar nu ideal pentru elevii mai înalți.

„Nu este un mobilier adecvat pentru toate vârstele. Băncile sunt acceptabile pentru elevii de gimnaziu, sunt reglabile, se pot înălța, dar nu suficient pentru elevii de liceu, care pot avea și staturi înalte. Băncile nu sunt foarte mari, dar sunt funcționale totuși și relativ adecvate”, a explicat Camelia Gavrilă pentru Ziarul de Iași.

Constantin Chirilă, directorul Colegiului Național „Garabet Ibrăileanu”, consideră că băncile și scaunele trebuie reglate pentru elevii mai înalți, dar semnalează rigiditatea acestora.

Pe de altă parte, Nistor Gheorghiță, directorul Colegiului Național „Vasile Alecsandri”, menționează că mobilierul respectă normele Direcției de Sănătate Publică, chiar dacă nu este cel mai comod. De asemenea, directoarea Colegiului Național „Emil Racoviță”, Mihaela Pîrțilă-Gotcu, afirmă că mobilierul respectă normele europene, iar elevii s-au obișnuit treptat.

Prin proiectul european finanțat prin PNRR, 63 de unități de învățământ din Iași au beneficiat de modernizare.

Citește articolul integral pe Ziarul de Iași.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.