David: Salariul profesorilor e pentru 8 ore/zi și 40 de ore/săptămână, dar nu implică doar predare

ID 141544975 | Calculator © Lovelyday12 | Dreamstime.com

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a transmis, ieri, că salariul profesorilor are ca referință o activitate de opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână, însă, în această normă, intră și alte activități în afară de cele strict de predare.

”Era o dezbatere pentru câte ore primesc profesorii salariul. Vă spun foarte clar: salarul este primit pentru opt ore pe zi, pentru 40 de ore pe săptămână și salariul nu se reduce la numărul de ore de predare. Salariul implică și pregătirea pentru predare, activități administrative, dar, repet, sunt de acord în același timp că trebuie să avem grijă la birocratizare, să nu transformăm profesorul în secretară, informatician, economist și așa mai departe. În luna mai, așa cum am mai spus, vom veni cu mai multe propuneri”, a transmis ministrul Educației, într-o intervenție în direct pe pagina de Facebook a Ministerului Educației și Cercetării.

În urmă cu o lună, Daniel David, ministrul Educației, a avansat ideea că salariile în învățământ trebuie mărite la un nivel rezonabil, prin Legea salarizării unitare.

Într-un interviu acordat RFI România, David s-a pronunțat împotriva măririlor treptate și în procente mici, despre care afirmă că reprezintă ”o prostie”.

”De ani de zile, cu unele excepții, dar în general, cei mai buni absolvenți din învățământul superior n-au mai ales zona preuniversitară. Aici se vede performanța, ca să spun așa, mai slabă și lucrurile care nu ne mulțumesc. Așa că degeaba ai mărit acum salariul, și eu consider că încă nu e mărit la un nivel adecvat. Adică dacă tot mărești salariul, ori îl mărim la un nivel care să fie rezonabil, decent, să arate rolul pe care îl dăm societății la nivel național, ori mai bine nu faci nimic, decât să dai, așa, praf în ochi, ca să spun mai direct. 

Nici nu mai trebuie să cerem: ba dă-mi 3%, ba 2%, ba 10%. Este o prostie. Noi trebuie să stăm, când vorbim despre Legea salarizării unitare, să ne gândim: care e statutul pe care vrem să îl dăm învățământului în această societate. Vrem să îi dăm un statut de prestigiu, vrem să vină cei mai buni oameni în acest domeniu, pentru a ne educa copiii, și atunci ne trebuie un salariu decent în această logică”, a declarat ministrul Educației.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.