
Mamele minore care își continuă studiile
de Vlad Bălăeț
Mamele minore care își continuă studiile beneficiază de la Ministerul Educației de o bursă de 700 de lei, valabilă până la terminarea școlarizării.
Sprijinul se acordă elevelor din învâțământul preuniversitar care au revenit la școală după ce au născut. Însă, în cazul în care acumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu vor primi bursa pentru luna respectivă, iar decizia se aplică de către director, la propunerea comisiei de management a burselor.
Bursa rămâne valabilă și în cazul în care beneficiarele împlinesc 18 ani pe parcursul școlarizării și „se acordă inclusiv în timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale, a examenului național de bacalaureat în prima sesiune, a examenului de certificare a calificării profesionale și în perioada pregătirii practice”, conform Metodologiei-cadru de acordare a burselor.
În vederea acordării bursei, părinții sau reprezentanții legali ai mamelor minore trebuie să depună la unitatea de învățământ o cerere, împreună cu certificatul de naștere al copilului aflat în întreținerea mamei. Ajutorul „se poate cumula cu toate tipurile de burse, în condițiile prezentei metodologii-cadru.” În octombrie 2023 peste 700 de eleve au primit bursa pentru mame minore, potrivit Digi24.
Conform unui studiu publicat anul trecut de Salvați Copiii, în România există un număr mai mare de nașteri în adolescență decât state precum Rwanda, Trinidad Tobago, Uzbekistan, Botswana, India sau Mauritius.
În plus, 45% dintre fetele sub 15 ani devenite mame în statele Uniunii Europene provin din România.