Catalogul digital, proiect ratat. 40 de milioane de euro au fost pierdute de Ministerul Educației

ID 325906695 © Veranika Semchanka | Dreamstime.com

Deși studiile arată că implementarea catalogului digital ar reduce semnificativ numărul absențelor elevilor, Ministerul Educației a pierdut 40 de milioane de euro pentru că agenția responsabilă de implementare nu a reușit nici măcar să organizeze licitația proiectului, potrivit jurnaliștilor emisiunii „România, te iubesc”.

Guvernul anunța, acum șase ani, că 100 de milioane de euro din fonduri europene vor transforma sistemul educațional, iar catalogul digital urma să fie implementat în toate școlile din România încă din 2022. Însă multe unități de învățământ au fost nevoite să cumpere cataloage digitale din fonduri proprii sau cu sprijinul părinților.

ARNIEC (Agenția de Administrare a Rețelei Naționale de Informatică), instituție subordonată Ministerului Educației, avea responsabilitatea de a implementa proiectul de 40 de milioane de euro pentru digitalizarea cataloagelor școlare. Acest proiect ar fi facilitat înmatricularea online și evaluarea electronică a lucrărilor, dar fondurile s-au pierdut deoarece agenția nu a reușit să finalizeze documentația necesară pentru licitație.

Oficialii pasează responsabilitatea

Roxana Mînzatu, fost ministru al Fondurilor Europene, confirmă faptul că proiectele pentru digitalizare se ridicau la 100 de milioane de euro. Cu toate acestea, blocajele birocratice au dus la ratarea finanțării inițiale.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, admite eșecul implementării catalogului digital: „Am avut un proiect important pentru catalogul electronic și registrul matricol. Da, a fost reluat în cadrul Programului Operațional Creștere Inteligentă și Digitalizare, unde am avut finanțarea. Dar pentru a obține această finanțare, Ministerul Educației trebuia să finalizeze documentația”.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, justifică întârzierea prin schimbările rapide în tehnologie: „Evoluția rapidă a tehnologiei a impus rescrierea proiectului, pentru că exista prea multă investiție în hardware. În momentul de față, noi discutăm despre platforme care să funcționeze în infrastructura cloud și, mai ales, într-una guvernamentală. Se va face, până acum nimic nu s-a realizat la Ministerul Fondurilor Europene pe acest program”.

În prezent, alte 160 de milioane de euro din fonduri europene sunt în pericol de a fi pierdute dacă Ministerul Educației nu finalizează în timp util documentația necesară. În timp ce oficialii pasează responsabilitatea, milioane de elevi din România sunt privați de beneficiile digitalizării în educație.

Citește articolul integral pe stirileprotv.ro.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.