Prof. univ. Oana Fotache Dubălaru: Practic, noi cumpărăm rama înaintea tabloului, în cazul planurilor-cadru

Oana Fotache Dubălaru, decan al Facultății de Litere din cadrul Universității din București, afirmă că, în privința planurilor-cadru, ”noi cumpărăm rama înaintea tabloului”, în sensul că ar fi fost bine dacă și conținuturile erau schițate înaintea dezbaterii publice. 

”Schimbarea nu depinde numai de numărul de ore. Practic, noi acum cumpărăm rama înaintea tabloului. Era bine dacă aveam și tabloul, și rama, și gândeam conținuturile astea, programele astea. Bun, evident, mai comprimate sau mai extinse, cum le punem într-un cadru sau altul. Mă tem că discuția importantă despre programe va fi mult grăbită, nu va mai stârni atât de mult interes, pentru că toți suntem obsedați și panicați de numărul de ore, care este foarte important și el, de fapt, pentru multe discipline”, a declarat cadrul universitar, în cadrul emisiunii Info Edu, de la televiziunea publică.

Întrebată ce stă în spatele rezistenței la schimbare a profesorilor, ea a răspuns: ”Dacă ar fi o singură cauză, ar fi bine. Unde să intervenim și ce să schmbăm? Cred că sunt foarte multe lucruri pe care le moștenim de dinainte de ”89. Multe și după ”89. Fiindcă s-au succedat cred că mai bine de 15 miniștri la Educație, tot timpul Educația a fost în prim-plan ca necesitate de reformă, de schimbare, dar niciodată nu s-au alocat timp, răbdare, încredere în sistemul ăsta și lucrurile s-au tot bulversat de-a lungul timpului. Și am ajuns în situația de acum, în care, totuși, cred eu, efectul benefic, pozitiv, e că am început să ne descoperim solidarități de breaslă, am început să de apropiem, poate, mai mult de colegii din preuniversitar și să începem să gândim cum ar trebui făcute lucrurile.”

”Poate că lucrurile trebuiau explicate mai clar, mai bine, înainte să intrăm în aceste dezbateri. Pentru că imediat s-au inflamat orgoliile. Cred că nu există domeniu sau disciplină în care să nu fi apărut reacții foarte vehemente împotriva planurilor. Pe de altă parte, mă gândesc și că amânăm de cinci ani de zile aceste planuri și deja o generație de copii a terminat liceul fără să existe o concordanță și o continuitate cu gimnaziul. Și efectele astea le vedem și noi la universitate, că nu există această concordanță. 

Sunt foarte multe lucruri de luat în calcul aici. Nu știu cât de bine sunt pregătiți directorii, profesorii din școli pentru această opționalitate mai largă”, a adăugat cadrul universitar.

1 comment

  1. Profesor SM spune:

    Doamna profesor universitar apreciază că domnul Ministru se așează cumva invers pe cal ”cumpărând rama înaintea tabloului” în ce privește planurile cadru. Probabil că doamna profesoară a criticat înainte de a fi citit documentul pdf emis de MEC la pornirea consultării publice privind planurile cadru. Conținuturile sunt prefigurate în acel document care rezultă din obiectivele pe arii curriculare, pe filiere și pe specialități. O invit să citească acel document. Doamna profesoară mai apreciază că lucrurile nu au fost suficient explicate înainte de a intra în dezbaterea privind planurile cadru. Poate dacă va citi cu atenție acel document se va mai lămuri în ce privește intenția pe care a avut-o Ministerul. Desigur doamna profesoară face și aprecieri pertinente.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.