
Lucian Ciolan, profesor de Politici educaționale și sociale la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universității din Bucureşti, atrage atenția că alocările de timp pe discipline nu produc un efect major asupra învățării.
Invitat la emisiunea Info Edu, difuzată de televiziunea publică, profesorul universitar a afirmat că efectele semnificative sunt generate de variabilele legate de profesori.
”Noi suntem puțin mai relaxați în dezbaterea asta, pentru că, neavând o disciplină care se predă în liceu, putem să ne uităm cu mai mult spirit analitic și fără să investim atât de multă pasiune. Noi suntem specialiști în științele educației și încercăm să ignorăm zgomotul ăsta asurzitor care a început să se producă dinspre toate disciplinele și să ne gândim la ce contează de fapt. Și eu aș spune că, din punctul de vedere al științelor educației și al cercetărilor, până la urmă, cercetările arată foarte clar că alocările de timp pe discipline nu sunt un factor care impactează puternic asupra calității învățării la copii. Nu spun că nu e important, dar unul dintre cei mai reputați oameni de știință contemporasni, Hattie, ale cărui cărți le-am tradus și în română, arată foarte clar că între factorii cu impact mare, cu aport semnificativ în calitatea învățării nu prea se află alocarea de timp. E undeva cu o mărime medie a efectului”, a spus profesorul universitar Lucian Ciolan.
”Variabilele care țin de profesori au o mărime a efectului uriașă. Acolo este de fapt discuția serioasă și eu am fost cumva dezamăgit că toată consultarea asta publică pe planurile de învățământ nu vede decât o rubrică cu cifre și nu se uită dincolo de ea. Pentru că noi putem să facem ce planuri de învățământ vrem și, ideal, să găsim o versiune în care toată lumea să fie fericită, mă refer la toată lumea care participă la dezbatere cu zgomot, mai ales reprezentanții disciplinelor și să nu se întâmple nimic cu calitatea învățării la elevi.
Toate testele internaționale comparative pe care noi le facem, PISA, TIMSS și celelalte arată că îu ciuda nenumăratelor schimbări ale planurilor de învățământ pe care noi le-am avut în ultimii ani, abia recent au început să se producă niște modificări de performanță. În rest, performanța copiilor din România arată semilinear. Deci asta arată că butonul numit planuri de învățământ sau manuale sau altele sunt butoane cu o mărime mică a efectului”, a adăugat cadrul universitar.