
Anastasiia Konovalova, profesoara ucraineană care a ajutat sute de copii refugiați în România să aibă acces la școală încă din primele săptămâni ale războiului, a fost numită ministru adjunct pentru educație preșcolară în Guverul de la Kiev.
”De la profesoară de engleză la grădiniță la ministru adjunct pentru educație preșcolară.
Fără exagerare, cea mai grea și responsabilă mișcare din viața mea.
Grădinița este întreaga mea viață conștientă, iubirea mea infinită și durerea mea. De-a lungul ultimilor ani – sute de grădinițe vizitate, mii de povești auzite și trăite ale unei lumi atât de unice, vie, strălucitoare și de neîntrerupt.
Să nu dezamăgim- cei care prețuiesc viitorul Ucrainei, cei care sunt acest viitor.
O onoare infinită să fiu în acest loc”, a scris Anastasiia Konovalova, pe pagina sa de Facebook.
În aprilie 2022, Educație Privată a relatat povestea Anastasiiei Konovalova. La acel moment, ea tocmai înființase primul centru educațional pentru copiii ucraineni refugiați din calea războiului.
Anastasiia este profesoară de limba engleză. Până la data în care Rusia a invadat Ucraina, era director adjunct într-o școală particulară din Odesa. Evenimentele generate de obsesiile expansioniste ale Moscovei au obligat-o să-și părăsească țara, împreună cu fiul ei, și să vină în România. Soțul ei a rămas în Ucraina pentru a lupta împotriva invadatorilor iar Anastasiia, alături de un grup de profesori, a decis să susțină rezistența compatrioților ei continuând să facă, aici la București, ceea ce a făcut dintotdeauna. Să fie alături de copii și să-i învețe carte.
Ce spunea despre România profesoara de limba engleză, într-un mesaj pe care l-a transmis cu ocazia Zilei Naționale:
”Dulce Romanie,
Sinceră, puternică, liberă, extrem de frumoasă.
România nu poate fi înțeleasă într-o zi sau două. Și după ce am locuit aici, este imposibil să nu te îndrăgostești de ea pentru totdeauna.
Până la pământ mă înclin pentru ajutorul oamenilor și al unei țări extraordinare. Să ai o vară lungă, fată frumoasă!”
Anastasiia Konovalova, profesoara care le-a dat copiilor refugiați școala înapoi