
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat, astăzi, că predarea în liceu va trebui să fie modificată, astfel âncât elevii să afle și modul în care sunt determinate realitățile științifice. ”Nu mai ajunge ca în școală să spunem că în școală formula apei e H2O”, a declarat David, într-o conferință de presă.
”Treptat, și în învățământul preuniversitar am început să mă uit ce se întâmplă și în alte sisteme din Uniunea Europeană, în zona nordică, în zona germană, latină, în zona anglo-saxonă. Și noi va trebui să trecem de la ideea că doar transferăm competențe. Încă nici alea nu le facem foarte bine. Nici acest transfer nu e făcut încă foarte performant. Dar tot mai mult ne dăm seama că nu ajunge să transferăm competențe și, când vom gândi programele și conținuturile, prezentarea cunoștințelor trebuie să vină la pachet cu modul de dobândire a lor. Adică nu mai ajunge ca noi în școală să spunem că formula apei e H2O și altcineva să spună că formula apei se bazează pe o energie psihică de un anumit tip. Care este diferența? Noi, când vorbim despre chimie, despre substanțe, trebuie să le explicăm copiilor și cum am ajuns la acele cunoștințe”, a declarat ministrul.
”Sigur că, în general, avem laboratoare, uneori la fizică, chimie, biologie. Dar în toate disciplinele, repet, transferul cunoștințelor trebuie să cuprindă și modul în care am ajuns la acele cunoștințe, pentru a dobândi gândire critică și a înțelege, efectiv, de ce spunem anumite lucruri. Altfel, într-o lume postmodernă, ajungem să ne luptăm unii cu alții pe niște lucruri despre care nu-ți vine să crezi că porți o bătălie: dacă Pământul e plat sau nu”, a adăugat Daniel David.