
5 trucuri pentru a învăța mai ușor
Profesorul Flavian Georgescu, antrenor de olimpici la matematică și fost olimpic național, le oferă părinților, cadrelor didactice și elevilor sfaturi despre cum să abordeze relația cu școala, cum să se raporteze la performanțele academice și la momentele importante din parcursul școlar.
Mai multe despre centrul de pregătire Mate Performanță, aici.
M-am gândit la voi, dragi școlari, pentru că știu cât de mult aveți de învățat la atâtea materii. Știu cât efort depuneți, așa că doresc să vă prezint cinci trucuri pentru a învăța mai ușor și mai eficient! Haideți să le prezentăm pe fiecare în parte.
2.Al doilea lucru pe care vi-l recomand. Nu învățați mecanic. Aveți o lecție la matematică de învățat… vedeți fenomenul din spatele acelor formule pe care vreți să le învățați pe de rost, puneți pe creionul pe hârtie și faceți voi un exercițiu să înțelegeți ceea ce învățați… degeaba învățați o formulă dacă nu știți apoi să o aplicați. Ba mai mult, făcând practic exemple voi singuri acasă, veți înțelege ce reprezintă fiecare notație învățată și o să constatați că de fapt lucrurile nu sunt nici pe departe atât de grele pe cât credeați la început.
3. Organizați-vă din punct de vedere al timpului și structurați-vă materialul de învățat pe capitole. Cu alte cuvinte, aveți de învățat 5 pagini la istorie… uitați-vă în mare la conținutul lor și împărțiți-le pe bucăți așa cum vă este vouă mai ușor să le integrați. În felul acesta se va crea și o imagine în creierul nostru de structură împărțită pe capitole. Iarăși apropo de primul sfat, se formează o imagine, o structură logică a lecției care vă facilita aprofundarea mai rapidă a celor învățate.
4. Repetați ceea ce ați memorat la cel puțin o oră două după ce considerați că ați terminat să învățați lecțiile. Veți fi surprinși că nu mai rețineți integral tot ceea credeați că este sigur înțeles. Abia atunci realizați cu adevărat ce parte din lecție nu ați procesat-o cu cum trebuia. Abia atunci, când veți repeta a doua oară veți însuși lucrurile de finețe. Este foarte benefic să faceți acest lucru. Majoritatea elevilor abia așteaptă să termine temele, citesc rapid lecțiile și gata… bagă repede caietele în ghiozdan, om vedea mâine la școală… eee și când ne ascultă domnul profesor… parcă realizăm că nu am învățat pe atât cât am crezut. De aceea, vă îndemn, dragi elevi… reveniți asupra lucrurilor pe care vreți să le memorați și după cel puțin o oră două de la finalizarea temelor.
5. Faceți câte o pauză de 10 minute la fiecare oră de învățat. S-a dovedit științific că acest lucru ajută foarte mult. Creierul are nevoie de odihnă. Se refac niște mecanisme neuronale. De ce credeți că orele la școală sunt de 50 de minute, iar mai apoi avem 10 minute de pauză? Oare nu se putea organiza orarul așa încât în fiecare zi să avem câte două calupuri a câte 3 ore cu doar doi profesori? Nu! Avem nevoie de pauze scurte și dese. Mai mult decât atât… ridicați-vă în picioare în aceste pauze. Mergeți efectiv prin casă… statul în picioare ajută creierul să se refacă, sângele să circule așa cum trebuie și altfel vom reîncepe apoi activitatea mentală.
Dragi elevi, vă recomand cu mare căldură să practicați sfaturile zilei de azi. Veți simți pe pielea voastră cum învățatul va deveni mult mai ușor, dar și mult mai eficient!
Conținutul acestei rubrici este disponibil si în format audio, pe canalul de YouTube Național FM Romania. Emisiunea este difuzata la radio, in fiecare miercuri si vineri de la ora 12:50 si 18:50.