Fraudă academică de proporții. Articole științifice măsluite de un conferențiar al UAIC Iași – PressOne

Timp de cinci ani, conferențiarul universitar Dan Lupu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, a pus la cale una dintre cele mai mari fraude din mediul universitar românesc, introducând 280 de citări fictive ale unor lucrări, în aproape 200 de articole științifice, semnate de universitari din 22 de țări, fără știrea acestora, dezvăluie PressOne. El a fost numit membru al Comisiei de Etică a Universității, în ianuarie 2025.

Operațiunea s-a derulat între 2020 și 2024 și a avut loc în cadrul revistei academice Journal of Public Administration, Finance and Law (JOPAFL), unde Lupu deținea funcția de editor administrativ. Folosindu-se de această poziție, el a modificat articolele publicate pentru a insera referințe la propriile sale lucrări, creștindu-și astfel artificial vizibilitatea științifică.

„Dintr-o prostie, din orgoliu”

Contactat de jurnaliștii PressOne, Dan Lupu a recunoscut frauda, justificând-o printr-un amestec de ambiție personală și presiunea existentă în domeniul economic asupra numărului de citări, afirmând că a făcut-o „dintr-o prostie, din orgoliu”.

După ce schema sa a fost descoperită, Lupu a încercat să șteargă urmele fraudei, eliminând inițial toate edițiile revistei de pe site. Ulterior, a modificat 184 de articole ștergând citările introduse fraudulos, iar apoi a reîncărcat edițiile revistei pe platforma online.

Fostul rector Tudorel Toader neagă orice implicare

Printre numele asociate cu revista JOPAFL se număra și cel al fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, rector al UAIC până în 2024. Pe site-ul revistei, el figura ca editor-șef încă din 2014, în ciuda faptului că acesta susține că nu a avut niciodată vreo legătură reală cu publicația.

Investigația jurnalistică a pornit de la un mesaj primit de la un autor nigerian, care a sesizat inserarea unor citări suspecte într-un articol publicat în JOPAFL. În urma acestei reclamații, echipa PressOne a contactat aproximativ 100 de autori din Europa, Africa și Asia, descoperind astfel amploarea manipulării academice orchestrate de Lupu.

Retragerea lui Lupu din Comisia de Etică a UAIC

Dan Lupu fusese numit în ianuarie 2025 membru al Comisiei de Etică a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Însă, imediat ce a fost contactat de PressOne în legătură cu ancheta, acesta a demisionat. „Mi-am dat demisia din Comisia de etică după mesajul de la dumneavoastră”, a declarat Lupu.

Aproape întreaga echipă administrativă a jurnalului JOPAFL este formată din angajați ai Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), unde Lupu este conferențiar titular și predă managementul financiar al instituțiilor publice și dreptul afacerilor.

Citește articolul integral pe PressOne.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acuzată de hărțuirea unui avertizor de integritate

1 comment

  1. Mandel spune:

    Știm cu toții cum funcționează coopoerativele de citări de când Daniel Funeriu a introdus sistemul punctajelor pe factori de impact și numar de citari. Aberația cu factorii de impact și indicatori de tip Hirsh e o chestie la care universitățile din vest deja au renunțat. Acest nefericit e doar unul mai lacom care a iesit prea tare in evidenta. A deconspirat din greșeală toată cooperativa. Unii îl semnau pe articolele lor cu factor de impact, el le producea citări ca să ia gradații de merit pe baza „prestigiului” deosebit. Rectorul este al treilea din lista de beneficiari. Se poate verifica cine și-a luat sporuri la salariu pe baza unor cifre de citari false. La asta duce sistemul corupt de evaluare introdus de Funeriu și perfectionat de David, că nu se mai uită nimeni la continutul articolelor. Toți calculeaza statistici despre articole, pe baza asta presa face topuri „ranking”. Pe baza statisticilor fără acoperire și a topurilor din presă se împart banii in universități. Ăsta e un sistem fraudulos în sine, la care toți cei implicați sunt complici, în toate universitățile din țară și institutele academiei, nu doar cooperativa de citări descoperită întâmplător de Șercan la Iași in timp cei căuta ceva lui Toader. Mai căutați, mai căutați… Să vedeti ce găleți de citări fac unii prin revistele ISI chinezești. Și nu se poate demonstra nicio fraudă în cazul lor. Deci luați aminte, sistemul însuși e corupt, nu numai cei care se dau de gol. Cine nu denunță sistemul aberant de distribuire a banilor de la stat, care nu are nicio legătură cu știința, este complice și tace.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.