Oana Moșoiu: Există un fenomen. Mulți profesori predau două-trei materii, ca să-și poată constitui norma

Oana Moșoiu, lector universitar doctor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, afirmă că foarte mulți profesori și-au luat două sau trei licențe și predau mai multe materii, ca să-și poată constitui norma didactică completă.

Întrebată, în cadrul emisiunii Info Edu, cum trebuie înțeleasă și reglată titularizarea pe viabilitatea postului, Oana Moșoiu a răspuns: ”Totul are legătură și cu ce se întâmplă cu planul de învățământ, și de aceea există multă zbatere legată de câte ore sigure sunt pe trunchiul comun, să înțelegem că orice discuție legată de planul de învățământ este lecturată de profesori în grila <cum o să pot să-mi fac norma>. Și, de aceea, trebuie să mai recunoaștem un fenomen: foarte mulți profesori și-au luat două-trei licențe, două-trei specializări, și predau, de exemplu, matematică, biologie, chimie, ca să-și poată construi o normă într-o școală.”

”Apoi, este legat de numărul de clase, deci cohorta. Noi având o dinamică totuși descrescătoare pe demografia numărului de copii mici. Noi avem și niște concentrări urbane suprapopulate, și avem sate sau orașe în care sunt puține clase. Și atunci este foarte hgreu de constituit o normă didactică completă”, a adăugat cadrul universitar. 

”Titularizarea este un concurs de ocupare a posturilor disponibile. Și, pe de o parte, putem avea o discuție legată de câte posturi disponibile sunt și câți candidați au fost pentru acele două, trei, zero, pentru că sunt și situații în care sunt zero posturi titularizabile într-un an, de exemplu. O primă întrebare este cum ajungem să avem mai multe posturi titularizabile, care e o chestiune legată de transparentizarea mecanismelor prin care un post devine titularizabil, el trebuie să aibă viabilitate mai mare de patru ani, multe posturi sunt rezervate, catedre, deci o întreagă discuție care este în sfera decidentului. Noi ne putem da cu părerea, dar decidentul trebuie să decidă dacă vrea să aibă mai multe posturi titularizabile și cum anume face ca acest proces să ajungă de la școli la concursul național de ocupare a acestor posturi în învățământ. Probabil că pe anumite discipline sunt puține posturi titularizabile, pentru că sunt puține ore”, a explicat Oana Moșoiu.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.