
Daniel David, ministrul Educației, a declarat, la Medika Tv, că până la un sfert din timpul alocat unei discipline ar trebui să fie folosit pentru consolidare, activități remediale, pregătire pentru examen și pregătire pentru viaţă.
”O schimbare pe care oarecum deja am anunţat-o se leagă de faptul că nu aş mai vrea să văd ora şi lecţia. Între 20-25% din timpul alocat unei discipline ar trebui să nu mai fie legat de lecţii, ar trebui să fie legat de activităţi pe care le-am descris – consolidare, remedial, pregătire pentru examen, pregătire pentru viaţă. Cum utilizez lucrurile pe care le-am învăţat până acum în viaţa de zi cu zi”, a afirmat ministrul, potrivit News.ro.
Ministrul a explicat că ”absolventul nu trebuie să fie doar specialist, fără să fie şi bun cetăţean sau un om echilibrat, nici un bun cetăţean, dar care să nu poată să fie integrat pe piaţa muncii sau să nu fie capabil să continue studiile şi nici specialist sau bun cetăţean care să fie mereu într-o stare de instabilitate psihologică”.
”De aceea vrem să schimbăm planurile cadru, astfel încât să avem discipline, să avem un echilibru între ştiinţe şi religie, între discipline legate de cultura naţională şi discipline legate de pregătirea pentru viaţă. Şi atunci, dacă reuşim să ţinem acest echilibru, vom avea acel profil”, a mai declarat ministrul.
Acesta a precizat că a avut în minte aceste deziderate când a pregătit planurile-cadru pentru liceu.
”După ce avem disciplinele, va trebui să lucrăm la conţinuturi fiindcă noi uneori avem o problemă. Deşi avem conţinuturi ca să spun aşa, numeroase, complexe, complicate pe alocuri, nu reuşim să le transferăm bine în mintea şi în comportamentul copiilor sub formă a unor competenţe, pentru că nu suntem atenţi la sedimentarea lucrurilor învăţate, la aspecte remediale şi la modul în care lucrurile pe care le învăţăm pot fi utilizate în viaţa de zi cu zi”, a mai declarat ministrul Educaţiei.
Domnule ministru, sau aceste declarații sunt trunchiate sau sunteți intr-o ceață totală, un fel de teoria formelor fără fond.