Un copil educat este un om câștigat, Alătură-te comunității www.educatieprivata.ro și vei afla primul sau prima despre ceea ce te interesează : concursuri, olimpiade, baterii de teste, meditații sau despre activitățile de timp liber pe care le recomandăm.
Prin completarea datelor pentru Educație Privată ești de acord cu Termenii de Utilizare si Nota de Confidențialitate.
Alătură-te comunității cadrelor didactice www.educatieprivata.ro si vei avea acces la exemple de bune practici, invitații la seminarii și conferințe despre educație și anunțuri de carieră din țară sau stăinătate.
Prin completarea datelor pentru Educație Privată ești de acord cu Termenii de Utilizare si Nota de Confidențialitate
Un părinte informat se va înțelege mult mai ușor cu propriul copil. Alătură-te comunității de părinți www.educatieprivata.ro și vei primi informații despre sistemul de învățământ privat, alternativele educaționale, ofertele școlilor private, consursuri și olimpiade, meditații sau programele de pregătire anunțate de unitățile școlare partenere.
Prin completarea datelor pentru Educație Privată ești de acord cu Termenii de Utilizare si Nota de Confidențialitate
Acasă > Profesor pe bune > Prof. Bogdan Rațiu: Frica profesorilor este că nu vor avea timp să dezvolte competențele la unele discipline
Prof. Bogdan Rațiu: Frica profesorilor este că nu vor avea timp să dezvolte competențele la unele discipline
09 Martie 2025, 13:07
Sursă foto: SuperTeach
Bogdan Rațiu, profesor de Limba și literatura română și vicepreședinte al Asociației Naționale a Profesorilor de Limba și literatura română, afirmă că profesorii de liceu se tem că nu vor avea timp să dezvolte competențele necesare la unele discipline.
„Când e vorba despre planurile cadru, trebuie să fim conștienți de modul în care sunt formați profesorii și de experiența pe care o au aceștia. Suntem sceptici în ceea ce privește trunchiul comun. Procesul de flexibilizare este unul bun la nivel macro, dar trebuie să fim atenți unde se aplică. Sistemul educațional stagnează de aproximativ 20 de ani și, din acest motiv, nu știm cât putem merge pe automatizarea anumitor ore. Frica profesorilor este că nu vor avea timp să dezvolte competențele care se formează greu pe disciplinele dificile cum ar fi româna sau matematica”, a declarat Bogdan Rațiu pentru Aleph News.
Perioada de dezbatere publică a noilor planuri-cadru s-a încheiat pe 6 martie. La finalul perioadei de consultare, Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a anunțat că următoarele etape sunt:
Analiza tuturor sugestiilor primite prin e-mail în cadrul etapei de consultare publică, precum și a sugestiilor din cursul dezbaterilor naționale/altor dezbateri punctuale care au avut loc (lunile martie-aprilie). Un chestionar online va mai fi disponibil în curând, pentru toată perioada lunii martie, (AICI), pentru comentarii ghidate suplimentare.
Actualizarea Comisiei și procedurii de validare a planurilor-cadru (luna martie).
Elaborarea variantelor finale de planuri-cadru, cu ținta de a avea o susținere cât mai largă în rândul tuturor actorilor centrali (elevi-profesori-părinți) și relevanți (mediul socioeconomic, autorități locale).
Discutarea acestor variante cu actorii centrali (organizațiile elevilor, sindicate, organizațiile părinților) și relevanți din ecosistemul de educație (mediul socioeconomic, autorități) (luna mai).
Punerea în transparență a Ordinului pentru planurile-cadru (luna mai).
Adoptarea planurilor-cadru prin Ordin de ministru (luna mai-iunie).
După adoptare, vom urma ceilalți pași curriculari: (1) elaborarea programelor/conținuturilor; (2) elaborarea manualelor; (3) trainingul profesorilor (incluzând și alți actori precum elevi/manageri/părinți – pentru procesele decizionale în care urmează să fie implicați). Ținta este ca elevii care vor fi în clasa a IX-a în anul școlar 2026-2027 să intre în noua logică curriculară.