
În fiecare an, părinții participă la o adevărată competiție pentru obținerea vizelor de flotant, un artificiu legal care le permite să-și înscrie copiii la școli și grădinițe mai bine cotate decât cele din zonele în care locuiesc.
Pe internet, cererea și oferta abundă, iar prețul pentru „luarea în spațiu” variază între 250 și 300 de euro pe această piață neagră, relatează Digi24.
Postările de tipul „Caut viză de flotant pentru înscrierea la școală”, „Ofer recompensă pentru viză de flotant” sau „Caut viză de flotant pentru Școala 28, ofer 300 de euro” sunt tot mai frecvente pe rețelele de socializare. De cealaltă parte, nu lipsesc nici ofertele din partea celor dispuși să-și declare fictiv locuința ca reședință pentru alți copii.
„Doamnă, 250 de euro este prețul. Pot să fac un singur flotant, suntem până în limita de 10 persoane, așa cum prevede legea. Mai mult nu se poate, nu este permis”, a explicat un „intermediar” reporterului Digi24.
Conform reglementărilor în vigoare, dacă într-un imobil sunt deja peste 10 persoane cu domiciliu și reședință temporară, nu mai pot fi acordate noi vize de flotant. De asemenea, dacă la aceeași adresă sunt înregistrate cel puțin două persoane cu viză de flotant, Poliția este obligată să facă verificări.
Directorii unităților de învățământ susțin că nu au mijloacele necesare pentru a verifica autenticitatea vizelor de flotant.
„Noi mergem pe încredere. Dacă părintele prezintă o viză de flotant, verificăm doar dacă se află în circumscripția noastră și îl înscriem. Avem 88 de locuri în patru clase, și cu siguranță vor fi ocupate din prima etapă”, a declarat Luiza Moraru, directorul unei școli din Capitală.
În același timp, părinții care nu reușesc să obțină un loc la instituțiile dorite se plâng că sunt nevoiți să-și ducă copiii la școli sau grădinițe din alte cartiere.
„Copilul meu nu a intrat la grădinița de lângă casă, în schimb alții au reușit, pentru că au făcut și alte tipuri de eforturi”, a spus un părinte nemulțumit.
Potrivit legislației, părinții au dreptul să opteze pentru mai multe unități de învățământ, iar în cazul în care nu prind un loc, pot alege o altă grădiniță din apropiere. Dacă cererea depășește numărul de locuri disponibile, se aplică anumite criterii de selecție, fără a conta ordinea înscrierii.
Deși viza de flotant se acordă oficial doar persoanelor care locuiesc mai mult de 15 zile la o adresă secundară, fenomenul rămâne o practică răspândită. Mai mult, completarea unor date false pentru obținerea unei vize de flotant poate atrage pedepse de până la doi ani de închisoare sau amendă. Cu toate acestea, practica înflorește din cauză că cererea este mare și lipsesc controalele riguroase.