Resurse gratuite pentru orele de Dirigenție pe teme de siguranță și sănătate, prin programul SMART, dezvoltat de Teleskop și UBB

Organizația Teleskop, în colaborare cu Departamentul de Sănătate Publică de la UBB, lansează programul SMART, pron care oferă resurse gratuite pentru orele de Dirigenție pe teme de siguranță și sănătate.

Programul este disponibil gratuit pentru toate școlile și liceele din România și Republica Moldova, prima etapă de înscriere având deadline-ul pe 31 martie. Primele două lecții sunt deja disponibile, împreună cu formularele necesare în conturile Teleskop ale directorilor și profesorilor.

”De fiecare dată când vedem la știri accidente grave sau statistici dramatice, ne reamintim cât de mult contează educația. Și nu educația din declarații, ci aceea vizibilă în situații reale, când e nevoie de reacții rapide și informate. Cu toții, adulți și copii deopotrivă, ne dorim să știm cum să acționăm în cazul unui cutremur sau când există risc de epidemie. Ne dorim să fim în siguranță pe drumurile publice și să avem rutine sănătoase în viața de zi de zi. 

Programul SMART pentru siguranță și sănătate este gratuit și vine în sprijinul școlilor/diriginților cu un format simplu și interactiv care poate fi activat în câteva minute în orice școală. Fără să fie nevoie de zeci de ore de training pentru profesori, putem crea un cadru în care elevii să poată dobândi cunoștințe de bază, în parteneriat cu un departament specializat. Alături de ceea ce cunosc din familie sau din medii informale, este important ca elevii să primească în școală informații și mesaje validate și aplicabile. Atât cei dintr-o școală gimnazială cu 150 de elevi dintr-o zonă izolată, cât și cei dintr-un liceu cu 1500 de elevi dintr-un oraș aglomerat”, transmite organizația Teleskop.

Cum funcționează?

Fiecare lecție SMART pune la dispoziție un slide informativ construit de Departamentul de Sănătate Publică și un chestionar dedicat lecției, preinstalat pe platforma Teleskop. Profesorul diriginte poate ghida un dialog de 30-40 minute pe baza slide-ului și a rezultatelor chestionarului, încurajând implicarea elevilor în discuție și reflecția. Obiectivele programului sunt 1) informarea asupra protocoalelor de reacție rapidă și 2) conștientizarea situațiilor de risc și a rutinelor sănătoase. 

Primele două lecții SMART: 

Siguranța în trafic (importanța purtării centurii de siguranță, modele de reacții în situații de risc);

Protocolul FAST pentru AVC (recunoașterea semnelor, notarea momentului apariției, apelul la 112)

 

Cui se adresează SMART 

Programul poate fi folosit în regim de resurse deschise (gratuit) de școli gimnaziale și licee (clasele 5-12) din România. SMART este de asemenea deschis pentru gimnaziile și liceele doritoare (clasele 5-12) din Republica Moldova, cu aceeași metodologie. În elaborarea materialelor sunt urmate recomandările pentru orele de Consiliere și Orientare, iar școlile pot testa una sau mai multe lecții. 

Directorii se pot înscrie pentru a consulta protocolul de colaborare și metodologia. 

”Lumea în care elevii vor trăi este o lume în care (din multe motive) incertitudinea este mai mare decât înainte, iar o școală are capacitatea de a le oferi sprijin pentru această realitate. Pe lângă efectele imediate de informare și conștientizare, pe termen mediu și lung un astfel de demers poate întări încrederea comunităților în educație și în instituții, crescând gradul de coeziune în societate”, transmite Teleskop.

Cum funcționează? 

Un director își poate înscrie școala aici, un prim deadline 31 martie 2025. 

Resursele gratuite puse la dispoziția școlilor pot fi găsite pe blogul Teleskop. 

Prezentările în format PDF pentru primele 2 lecții 

Metodologie și idei de utilizare la Dirigenție / Școala Altfel 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.