Fraudă uriașă cu împrumuturi studențești în Marea Britanie. Mii de români sunt suspectați

pexels.com

Un scandal zguduie sistemul de împrumuturi studențești din Marea Britanie, după ce o investigație realizată de The Sunday Times a scos la iveală o fraudă uriașă. Mii de studenți, în special români, sunt suspectați că au solicitat ilegal sute de milioane de lire sterline, fără a avea intenția de a urma studiile sau de a rambursa sumele primite, conform publicației britanice, citată de HotNews.

Oficialii britanici descriu fenomenul ca fiind o „recrutare organizată”, în care cetățeni străini, în special români, sunt atrași de promisiunea banilor ușor accesibili. Mulți dintre aceștia se înscriu la așa-numitele universități francizate, colegii mici care oferă cursuri pentru instituții consacrate. Potrivit investigației, cel puțin șase astfel de colegii au fost identificate cu cereri suspecte de împrumut.

Compania pentru împrumuturi studențești (SLC) a identificat 3.563 de cereri suspecte, doar în anul universitar 2022/2023, totalizând aproape 60 de milioane de lire sterline. Cu toate acestea, sursele citate de The Sunday Times sugerează că dimensiunea reală a fraudei ar putea fi mult mai mare, ridicându-se la sute de milioane de lire sterline.

Universitățile francizate sunt acuzate că acceptă studenți fără a verifica riguros competențele lingvistice, uneori bazându-se doar pe capturi de ecran ale testelor Duolingo. Datele arată că în unele dintre aceste universități, procentul studenților români variază între 35 și 55% din totalul celor înscriși.

Mecanismul fraudei pare simplu: după ce primesc primul împrumut de întreținere, care poate ajunge la 4.000 de lire sterline, unii studenți abandonează cursurile doar pentru a se înscrie din nou anul următor și repetă procesul. Această practiciă este facilitată de agenți de recrutare care promovează înscrierea la universitate drept o oportunitate financiară.

Datele guvernamentale indică o creștere explozivă a numărului de români care solicită împrumuturi studențești: de la 5.000 în 2015/2016 la 84.000 în 2023/2024. Acest număr ridicat ridică semne de întrebare, având în vedere că doar 15% dintre românii din Marea Britanie ar fi aplicat pentru astfel de fonduri.

Comparativ, numărul studenților care solicită finanțare din alte țări europene este mult mai mic: 19.000 de polonezi, 16.000 de italieni și 12.000 de portughezi. Deși nu toate cererile sunt considerate frauduloase, discrepanța ridică suspiciuni.

Citește articolul integral pe HotNews.

Pedepse cu închisoarea pentru vânzarea de cuțite minorilor, în Marea Britanie

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.