Prof. Iuliana Costea: Fără numele scriitorului indicat la subiectul III, sigur vor apărea greșeli

Iuliana Costea, profesoară de Limba și literatura română la școala privată LLI Academy, a comentat pentru Educație Privată subiectele primite astăzi de elevi la simularea probei scrise de la Bacalaureat. 

Profesoara Iuliana Costea se așteaptă la greșeli generate de faptul că, la subiectul al III-lea, candidaților nu le-a fost precizat numele unui scriitor a cărui operă trebuie să o abordeze. 

Comentariul transmis de cadrul didactic către Educație Privată, integral:

Elevii claselor a XII-a au parcurs astăzi Simularea probei scrise la Limba și literatura română, subiectele primite respectând programa anunțată, precum și formatul fixat prin Modelul publicat în prima parte a anului școlar.

 

Primele două subiecte necesită pregătire constantă, atenție și o abordare în profunzime, cerințele fiind de dificultate medie și accesibile tuturor elevilor preocupați de obținerea unui rezultat încântător, nu doar satisfăcător.

 

Subiectul I.A evaluează nivelul de înțelegere a unui text nonliterar, cerințele fiind formulate astfel încât să ofere un idiciu cu privire la nivelul de dezvoltare a competențelor specifice înțelegerii și utilizării informațiilor extrase dintr-un text la prima vedere.

 

Subiectul I.B prevede redactarea unui text argumentativ, cerința punctând o situație din realitatea școlară, și anume ,,profesorul contribuie sau nu la îmbogățirea experienței culturale a tinerilor”.
Subiectul al II-lea a solicitat comentarea relației dintre ideea poetică și mijloacele artistice, textul poetic dat la prima vedere, aparținându-i lui Adrian Maniu și intitulându-se ,,Iarnă”.

 

Elevii implicați în procesul de pregătire nu ar trebui să întâmpine probleme deosebite în rezolvarea cerințelor.

 

În ceea ce privește subiectul al III-lea, prezentarea particularităților romanului psihologic sau al experienței (REAL) și prezentarea particularitățilotr de construcție a unui personaj dintr-un roman psihologic sau al experienței (UMAN), elevii pot întâmpina, în acest moment, dificultăți de elaborare a eseului, mulți bazându-se pe următoarele două luni de școală în vederea consolidării informației necesare scrierii lucrării și respectând limită de minimum 400 de cuvinte. De asemenea, în cerință nu s-a mai indicat numele scriitorului din al cărui palmares literar fac parte tipurile de roman menționate, ceea ce sigur va conduce la înregistrarea unor greșeli, tratându-se alte opere față de cele vizate, și anume, ,,Ultima noapte de dragoste”, ,,Patul lui Procust” sau ,,Maitreyi”.

 

Rezultatele obținute la această simulare vor constitui repere clare pentru pregătirea desfășurată în perioada următoare, elevii fiind mult mai conștienți de nevoile înregistrate la nivelul conținuturilor, de emoțiile trăite pe parcursul zilei, de atenția pe care trebuie să o ofere completării datelor personale etc.
Din punctul meu de vedere, ceea ce le afectează implicarea în pregătirea subiectului al III-lea sunt statisticile, previziunile etc. ,,cu ce ne pică anul acesta, având în vedere că anul trecut a fost…”, precum și tendința de a anula efortul și de a găsi cea mai simplă cale de a obține reușita.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.