
Costel Chiteș, profesor de matematică la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București, afirmă că și-a întrebat elevii cât timp vorbesc zilnic cu părinții lor despre școală sau despre alte subiecte și că răspunsurile acestora au variat între zero și maximum două minute pe zi.
În cadrul emisiunii Info Edu de la TVR Info, profesorul a explicat că, din cauza costurilor vieții, mulți părinți sunt nevoiți să muncească foarte mult și le rămâne puțin timp pentru copiii lor.
”Să nu uităm că părinții acestor copii, care au serviciu, nu fac față cu un singur serviciu și, atunci, dânșii sunt obligați să facă și al doilea serviciu, și al treilea, uneori un serviciu și jumătate și așa mai departe. Faptul că dânșii au atâtea ore ocupate în lucru implică o apropiere foarte mică de copiii lor. Și eu, fiind profesor de matematică la acest colegiu frumos Vianu, mai discut cu copiii, chiar în particular mă refer în pauze sau uneori aducem vorba, și îi întreb câte secunde, câte ore, câte minute stau de vorbă cu părinții lor, zilnic, despre învățământ, despre educație, despre ce au făcut în ziua respectivă, despre ceea ce își doresc și așa mai departe. Și răspunsurile sunt absolut interesante și ar trebui făcut și pe chestia asta un studiu. Variază între zero secunde, 30 de secunde, un minut, două maximum. Deci părinții, nemaiputând să se ocupe strict de copiii lor, mă refer la cei mici, în special la O-IV, sunt convins că dânșii apelează la after-school. Și asta e o modă în București, cel puțin în zonele mai bogate, ca să spun așa, ale orașului, în care aproape toți copiii, după școală, rămân la after school”, a spus cadrul didactic.
”Eu, când am terminat facultatea, aveam în jur de 1800 de cărți de matematică achiziționate, o parte din familie, o parte cumpărate, majoritatea cumpărate la momentul respectiv și vreau să vă spun că aveam cărți pe al căror spate scria doi dolari, doi cincizei, trei și ceva, cinci. Acum, când stăm de vorbă, o carte asemănătoare, dar reeeditată, costă de 10-15 ori mai mult. (…) Să nu uităm că viața noastră zilnică, coșul zilnic și așa mai departe, s-au mărit foarte mult”, a mai afirmat profesorul Costel Chiteș.