
Iustina Năftănăilă, profesoară de geografie la LLI Academy, consideră că subiectele de la simularea de astăzi au fost de dificultate medie, însă La cerințele E.1 de la subiectele I, II, III unii elevi pot întâmpina greutăți.
Analiza transmisă către Educație Privată de profesoara Iustina Năftănăilă, integral:
Elevii claselor a XII-a au susținut astăzi simularea probei scrise la Geografie, disciplina opțională în funcție de filieră, profil și specializare. Subiectele au avut un grad de dificultate mediu, au fost structurate conform formatului cu care elevii sunt obișnuiți și s-a respectat programa anunțată. Elevii au avut de rezolvat 3 subiecte, Europa – România – Uniunea Europeană din conținuturile geografice de bază. Din compețentele evaluate se pune accent pe reprezentările cartografice astfel că la subiectele I și II, la cerințele A, B, C au avut exerciții de identificare pe baza hărții a unor elemente de geografie fizică și umană la Europa și România. Pentru aceste exerciții se recomandă o atenție sporită din partea elevilor pentru a nu apărea greșeli. Subiectele au fost clar formulate și nu ar trebui să-i pună în dificultate pe elevii care învață în mod constant la geografie.
La cerințele de la subiectele I-D și II- D elevii au primit o comparație de climă între două state europene (Republica Moldova și Irlanda) și o comparație de relief între două subunități de relief din România (Podișul Bârladului și Carpații de Curbură). Subiectele au fost conform modelului publicat, elevii fiind obișnuiți cu modalitatea de rezolvare a acestui tip de exercițiu.
La cerințele E.1 de la subiectele I, II, III unii elevi pot întâmpina greutăți în formularea răspunsurilor, având de explicat fenomene și procese naturale din mediul geografic la nivelul Europei si Romaniei.
Cerințele E.2 au fost obiective, având de precizat două resurse de subsol exploatate din Rusia, două orașe reședințe de județ străbătute de râul Olt și două orașe-port la Marea Neagră.
La subiectul III elevii au avut o reprezentare grafică cu temperaturile si precipitațiile medii lunare din orașul Malaga din Spania. Cerințele A și B se rezolvau pe baza graficului dat. Au avut de calculat amplitudinea termică pentru care este necesar să știe formula de calcul (temperatura maximă – temperatura minimă). Aceste exerciții necesită o atenție sporită din partea elevilor pentru a răspunde corect cerințelor date. La subiectul III C au avut de caracterizat Bulgaria pe baza unei structuri date (două state vecine, două unități de relief, două râuri, trei orașe și o cultură agricolă dominantă).
Subiectul III evaluează capacitatea elevilor de a analiza un grafic și date statistice precum și capacitatea lor de a interpreta aceste informații.
Subiectele au fost accesibile pentru elevii care au învățat și au citit cu atenție cerințele astfel că rezultatele obținute vor reprezenta un punct de reper asupra nivelului actual de pregătire