
A venit primăvara și, odată cu trufandalele de pe tarabele din piețe, la unii dintre noi au apărut și ceva probleme digestive. Știm: salată, ridichi, leurdă, ceapă verde, sunt cam tot ce îți dorești în farfurie alături de o bucată de telemea sau caș.
Dar ce faci dacă acestea pot provoca probleme ale aparatului digestiv, în special când sunt consumate în cantități mari sau dacă ai o sensibilitate particulară?
Știm că legumele sunt bogate în fibre, ceea ce este de obicei benefic pentru digestie. Totuși, un consum excesiv poate duce la balonare, gaze sau disconfort abdominal.
Ceapa verde și ridichile conțin compuși sulfuroși care pot provoca balonare sau gaze la unele persoane, mai ales dacă nu sunt obișnuite să le consume regulat.
Leurda și loboda conțin substanțe bioactive care pot fi greu de digerat pentru unii, în special dacă nu sunt obișnuiți cu ele.
Anumite persoane pot avea intoleranțe sau alergii la una sau mai multe dintre aceste legume, ceea ce poate duce la disconfort digestiv.
De asemenea, anumite persoane au un aparat digestiv mai sensibil la alimentele crude.
Gastimax®med, comprimate masticabile este un dispozitiv medical recomandat pentru tratamentul simptomelor refluxului gastro-esofagian precum senzaţia de arsură în capul pieptului, regurgitaţia acidă, indigestia, tusea şi inflamaţia faringelui şi a laringelui (legate de reflux).
Cert este că, dacă observați probleme digestive după consumul acestor legume, ar putea fi util să le introduceți treptat în dietă și să urmăriți cum reacționează organismul. Dacă simptomele persistă, ar fi înțelept să consultați un medic sau un nutriționist pentru o evaluare mai detaliată.
Și pentru că am menționat medicii, am întrebat-o pe doamna dr. Camelia Sărățanu, medic gastroenterolog, dacă balonarea, refluxul sau indigestiile pot fi un semnal de alarmă care să ne determine să cerem un consult de specialitate sau dacă ele trebuie să fie însoțite și de alte simptome pentru a fi considerate serioase.
Urmărește răspunsul în filmul de mai jos:
Așadar, dacă avem simptome digestive ușoare, care nu reprezintă ceva grav și care trec prin regim alimentar și un stil de viață sănătos, este foarte bine și nu constituie un semnal de alarmă. Dar, dacă simptomele se agravează, trebuie să vă prezentați de urgență la medicul de familie sau la gastroenterolog pentru a identifica cauza acestor probleme și a primi un tratament adecvat.
Vă dorim o primăvară frumoasă și fără probleme de sănătate.
Rubrica Sănătate de Nota 10 este prezentată de platforma Doctorulexplică.ro
Dezinformarea medicală la un click distanță: de la cyberchondrie la clickbait