Lucrări de mântuială la școli și grădinițe dintr-o comună din Bihor, făcute cu bani din PNDL

facebook.com/primarialugas

Un control recent al Inspecției de Stat în Construcții (ISC) Bihor a scos la iveală nereguli grave la reabilitarea unor școli și grădinițe din județul Bihor. Lucrările de mântuială din comuna Lugașu de Jos, finanțate cu bani din PNDL, au fost făcute chiar de firma aflată sub tutela primăriei.

Lucrările finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) s-au dovedit a fi de proastă calitate, deși costurile lor se ridică la milioane de lei. Potrivit Notei de Constatare emise de ISC Bihor, consultată de jurnaliștii publicației Bihoreanul, la Școala Primară nr. 1 din Lugașu de Jos, „învelitoarea s-a înlocuit doar pe partea dinspre stradă”, „fațada prezintă urme de degradare”, iar „sistemul de colectare a apelor pluviale nu este complet, lipsind burlanele”. De asemenea, instalațiile electrice sunt marcate de „defecțiuni și improvizații”. Toate acestea în ciuda faptului că lucrările au costat 500.000 lei și au fost recepționate abia în februarie anul acesta.

Situația este similară și la Grădinița cu program prelungit din Lugașu de Jos, unde fațada prezintă „urme de degradare”, iar tencuiala și coamele învelitorii sunt deja desprinse. Lucrările au costat aproximativ aceeași sumă ca în cazul școlii, în jur de 500.000 lei.

Un alt exemplu grav este Școala Primară din Urvind, unde lucrările nu au fost finalizate nici după cinci ani. Acoperișul acestei unități de învățământ are „elemente lipsă și deplasate”, iar apa de ploaie se infiltrează prin tavanul sălii profesorale. Mai mult, procesele-verbale de recepții calitative lipsesc cu desăvârșire, inclusiv la Școala Gimnazială din Lugașu de Jos.

La Grădinița cu program prelungit nr. 2 din Lugașu de Sus lipsesc trotuarele de protecție, pragul ușii este la nivelul solului, astfel că „apa pluvială pătrunde în interior”, iar la Grădinița cu program prelungit nr. 3 din Urvind se confruntă cu aceleași probleme, inclusiv instalații electrice defecte și improvizate.

Lucrările au fost efectuate de Constructorul Lugașu de Jos, o firmă aflată sub tutela Primăriei, care are 14 angajați. Aceasta a fost condusă până anul trecut de consilierul județean Grim Andras, profesor de istorie, înlocuit între timp de fostul consilier local UDMR Bucsas Iuliu, precizează Bihoreanul.

Concluzia ISC Bihor este că lucrările trebuie refăcute, iar fondurile publice au fost utilizate ineficient, fără respectarea standardelor de calitate.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.