
O fetiță de opt ani, nevaccinată, a murit într-un spital din Texas, devenind al doilea copil din SUA răpus de rejuolă în doar câteva săptămâni. Epidemia a reaprins dezbaterea privind vaccinarea și a generat critici dure la adresa secretarului sănătății, Robert F. Kennedy Jr, cunoscut pentru poziţia sa împotriva vaccinării. Președintele Donald Trump minimalizează gravitatea epidemiei de rujeolă, o boală considerată eradicată în SUA în anul 2000 datorită vaccinării.
Decesul a survenit joi într-un spital din Lubbock, în nord-vestul Texasului, în urma unei „insuficiențe pulmonare cauzate de rujeolă”. Fetița de opt ani, care nu fusese vaccinată, nu avea probleme medicale cunoscute anterior. Tragedia survine la doar câteva săptămâni după ce un alt copil nevaccinat a murit în același oraș, la sfârșitul lunii februarie — primul deces cauzat de rujeolă în aproape un deceniu în Statele Unite, relatează AFP, preluată de News.ro.
Secretarul sănătății, Robert F. Kennedy Jr. (RFK Jr.), nepotul fostului președinte John F. Kennedy, s-a deplasat la fața locului pentru a „consola familia”. Cunoscut anterior pentru pozițiile sale sceptice față de vaccinuri și pentru promovarea teoriei – infirmate științific – că vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) ar avea legătură cu autismul, Kennedy pare să își fi nuanțat discursul. Duminică, acesta a recunoscut că „vaccinul ROR este cel mai eficient mijloc de prevenire a răspândirii rujeolei”.
De asemenea, a subliniat că imunizarea nu doar protejează copiii individual, ci contribuie și la imunitatea colectivă. Cu toate acestea, profesioniștii din domeniu susțin că declarațiile lui RFK Jr. rămân contradictorii. La începutul lunii martie, oficialul spunea că rujeola „apare în fiecare an” și părea să minimalizeze pericolul, doar pentru a admite câteva zile mai târziu că situația este „gravă”.
Epidemia de rujeolă ia amploare rapid. Potrivit autorităților americane, în 2025 s-au înregistrat deja peste 600 de cazuri la nivel național, dintre care aproape 500 doar în Texas, începând din ianuarie. În statul vecin New Mexico, autoritățile au semnalat în martie prezența virusului la un pacient nevaccinat decedat, dar ancheta privind cauza morții este încă în curs.
În ciuda cifrelor în creștere, președintele Donald Trump a părut să minimalizeze gravitatea situației. Duminică seară, întrebat la bordul avionului Air Force One, acesta a descris epidemia drept „un număr relativ mic de persoane afectate până acum” și a promis că administrația sa va „reacționa foarte ferm” dacă răspândirea virusului se intensifică.
Deşi rujeola a fost declarată eradicată în Statele Unite în 2000 datorită vaccinării, numărul cazurilor a crescut din nou în ultimii ani, din cauza scăderii ratelor de vaccinare de la pandemia Covid-19. Experții în sănătate publică trag un semnal de alarmă și critică modul în care RFK Jr. gestionează situația, acuzându-l că nu a transmis un mesaj suficient de clar privind importanța vaccinării.
Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli infecțioase, transmisă prin picături respiratorii și capabilă să rămână activă în aer până la două ore. Simptomele includ febră, tuse, secreții nazale și o erupție cutanată specifică, însă complicațiile pot fi severe: de la pneumonie la encefalită și chiar deces.
Experții subliniază că singura cale eficientă de a preveni astfel de tragedii este vaccinarea, mai ales în rândul copiilor.
Antivaccinistul Robert F. Kennedy Jr. s-a răzgândit: susține vaccinul ROR și îndeamnă la imunizare