
Părinții elevilor clasei a XII-a N de la Liceul „Nikolaus Lenau” din Timișoara, care au refuzat să intre la ora de limba și literatura română și au protestat în fața unității de învățământ, cer schimbarea cadrului didactic. Profesoara promovează ideologia legionară, spun părinții.
Părinții au transmis o sesizare către conducerea liceului în care aduc acuzații grave la adresa profesoarei. Documentul detaliază o serie de probleme recurente, ce țin de comportamentul la clasă, metodele de predare și evaluare, dar și de conținutul discutabil al unor lecții.
Una dintre principalele nemulțumiri vizează gestionarea deficitară a orelor. Potrivit părinților, profesoara întârzie în mod repetat 20-25 de minute la ore, iar în unele cazuri, a ajuns chiar și cu un minut înainte de finalul orei, doar pentru a face prezența. În contrast, elevii care întârzie sunt sancționați sever – aceștia sunt chemați la tablă și ascultați din toată materia predată de la începutul anului. „Predarea se prelungește adesea în pauze, fără respectarea programului școlar. În unele cazuri, următorul cadru didactic nu a putut intra la timp la oră”, semnalează părinții, potrivit Ziua de Vest.
O altă problemă reclamată este lipsa activității efective la clasă. Elevii sunt frecvent puși să copieze lecțiile acasă, fie din documente Word postate pe platforma Classroom, fie de la colegii din alte clase. Teme de câte 3-4 pagini de copiat sunt frecvente, iar cei care nu le aduc sunt sancționați cu „buline negre” într-un caiet personal al profesoarei. La a doua abatere, elevii sunt ascultați din toată materia.
„Această practică nu doar că este lipsită de valoare educațională, dar creează o presiune inutilă asupra elevilor și descurajează participarea activă la clasă”, se menționează în sesizare.
Părinții sunt îngrijorați de faptul că elevii nu sunt pregătiți corespunzător pentru Bacalaureat. Multe opere esențiale pentru examen – „Ion”, „Baltagul”, „Ultima noapte de dragoste”, „Luceafărul” – nu au fost studiate deloc până în clasa a XII-a. Eseurile de tip BAC nu sunt lucrate la clasă, ci sunt date ca temă sau sub formă de test, fără corectare explicativă.
„După o săptămână de concediu medical, profesoara le-a spus elevilor că nu va mai preda opera Testament, considerând că ei oricum o știu de la meditații. A urmat totuși un test pe această temă, ceea ce ne pare complet lipsit de etică profesională”, spun părinții.
Modul de evaluare este un alt punct sensibil. Conform sesizării, notele ar fi influențate de relațiile personale cu elevii sau părinții acestora. În cazuri recente, profesoara a sancționat elevi cu nota trei pentru absențe justificate sau le-a aplicat evaluări orale timp de mai multe ore consecutive.
„Evaluările orale se întind uneori pe o săptămână întreagă, ceea ce reprezintă un abuz de putere și o pierdere semnificativă de timp didactic”, consideră părinții. Aceștia amintesc și cazuri în care elevii au ieșit plângând de la oră, iar profesoara le-a înmânat sesizări disciplinare.
Poate cele mai îngrijorătoare aspecte țin de conținutul transmis în timpul orelor. Părinții reclamă că profesoara face frecvent referiri religioase în contexte neadecvate, transformând orele de română în lecții de religie. În plus, a difuzat un documentar cu tentă legionară în cadrul orelor de pregătire pentru BAC și a citat din lucrări care promovează direct ideologia Mișcării Legionare.
„Nu este acceptabil ca într-o instituție de învățământ să se banalizeze crimele legionare sau să se promoveze idei conspiraționiste. Acest comportament periclitează educația și valorile democratice ale elevilor noștri”, afirmă părinții.
Printre afirmațiile făcute de profesoară, menționate în sesizare, se numără: „limba română este rădăcina limbii latine”, „pandemia a fost un experiment social” și „antibioticele sunt anti-viață”. De asemenea, aceasta ar fi numit un elev „copil cu nevoi speciale” în fața colegilor.
De-a lungul anilor, elevilor li s-au cerut auxiliare costisitoare – unele pentru clasele primare, altele cu zeci de teste pentru Bacalaureat – care nu au fost folosite niciodată la clasă. O scenetă despre romanul „Ion” a fost solicitată pentru o inspecție, fără ca opera să fi fost predată anterior.
În sesizarea transmisă direcțiunii Liceului „Nikolaus Lenau”, părinții concluzionează că profesoara Adina Crăciunescu are un comportament inadecvat, o metodă de predare ineficientă și promovează mesaje dăunătoare procesului educațional.
„Solicităm ferm înlocuirea doamnei profesoare cu un alt cadru didactic care să ofere elevilor respectul și pregătirea de care au nevoie, mai ales într-un an decisiv pentru viitorul lor”, se arată în încheierea documentului semnat de părinți.
Conducerea liceului afirmă că a încercat să gestioneze situația în limitele legii și ale procedurilor instituționale, însă se lovește de constrângeri administrative. Inspectoratul Școlar Județean Timiș, deși sesizat de părinți prin petiții, a redirecționat solicitările înapoi către conducerea școlii.
„Nu știm ce să mai facem! Conform legislației, nu se poate schimba profesorul în timpul anului școlar. Tot ce s-a putut să facem, am făcut. Am avut discuții formale și informale, a fost și o cercetare disciplinară”, a declarat prof. Gabriela Mateiu, potrivit Ziua de Vest.