
Nu ministerul sau inspectorul fac școala
de Cristian Tănase, profesor
Am participat la Biblioteca Academiei Române la o dezbatere despre importanța istoriei în școală. Printre multe altele, mi-a atras atenția o afirmație a domnului Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care a afirmat că trebuie luați cei mai buni studenți de la fiecare facultate și încurajați să devină profesori. Sunt de acord cu domnia sa. Numai că învățământul românesc nu duce lipsă de profesori pregătiți în domeniul lor, ci de buni pedagogi.
A fi profesor este, înainte de toate, o vocație. Degeaba deții cunoștințele necesare dacă nu știi cum să le transmiți, dacă nu știi cum anume să te faci plăcut elevilor. Căci, nu legea, nu ministerul sau inspectorul fac școala, ci o faci tu, zilnic, cel care te urci la catedră, de felul cum te pregătești pentru lecție, de modul în care le vorbești elevilor, de felul în care le zâmbești și îi privești (și, din păcate, mulți profesori nu le mai zâmbesc elevilor).
A fi profesor înseamnă să poți deveni mentor, să poți să le fii prieten elevilor, să poți să îți ajuți elevii și dincolo de școală, dincolo de ore. Să poți să cultivi respect și să le crești încrederea în ei. Nu avem nevoie de profesori cool, ci de profesori oameni.
Dragilor,
Cei care doriți să deveniți profesori gândiți-vă că și voi sunteți răspunzători de cum va arăta generația de mâine, de cum va arăta societatea în care trăim. Și, în ciuda acestui lucru, a fi profesor este cea mai nobilă meserie din lume! Fără profesori nu am avea medici, avocați, polițiști, judecători, contabili, pompieri, ingineri și lista poate continua. Dar fără elevi, noi profesorii am fi niște persoane care nu ar avea cui să împărtășească cunoștințele. Așadar, vă invit să deveniți profesori pentru că în mâinile voastre stă puterea de a contura generația de mâine!