
Mario Vargas Llosa, scriitorul peruan distins cu Premiul Nobel pentru Literatură, a murit duminică, la Lima, la vârsta de 89 de ani.
Dispariția sa marchează sfârșitul generației de aur a literaturii latino-americane, din care el a fost ultimul mare nume.
„Cu profundă tristeţe vă anunţăm că tatăl nostru, Mario Vargas Llosa, a decedat astăzi la Lima, înconjurat de familia sa şi în pace. Familia, prietenii şi cititorii săi din întreaga lume vor fi întristaţi de dispariţia sa, dar sperăm că vor găsi consolare, ca şi noi, în faptul că s-a bucurat de o viaţă lungă, variată şi fructuoasă. Vom proceda în următoarele ore şi zile în conformitate cu instrucţiunile sale. Nu va avea loc nicio ceremonie publică. Mama noastră, copiii noştri şi noi înşine suntem convinşi că vom avea spaţiul şi intimitatea necesare pentru a ne lua rămas bun de la el în compania familiei şi a prietenilor apropiaţi. Rămăşiţele sale, aşa cum a dorit, vor fi incinerate”, a anunţat fiul său cel mare, Alvaro, într-un mesaj postat pe X, semnat şi de fratele său Gonzalo şi sora Morgana, informează News.ro.
În ultimele luni, zvonurile privind deteriorarea stării de sănătate a scriitorului, retras din viaţa publică de mai multe luni, s-au înmulţit.
Fiul său, Alvaro, a declarat în octombrie anul trecut că „se apropie de 90 de ani, o vârstă la care trebuie să reduci puţin intensitatea activităţilor tale”, fără a preciza starea de sănătate a tatălui său.
Mario Vargas Llosa (28 martie 1936 – 2025) a fost unul dintre cei mai importanți scriitori ai literaturii latino-americane și universale, un gânditor strălucit și un apărător neobosit al libertății de expresie. Născut în Arequipa, Peru, Vargas Llosa a devenit faimos încă din tinerețe, odată cu publicarea romanului „Orașul și câinii” (1963), o critică dură la adresa sistemului militar peruan. De-a lungul decadelor, opera sa a inclus titluri esențiale precum „Casa Verde”, „Mătușa Julia și condeierul”, „Războiul sfârșitului lumii” și „Sărbătoarea țapului”, fiecare demonstrând o măiestrie narativă remarcabilă și o înțelegere profundă a realităților politice și sociale.
În 2010, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură, Academia Suedeză recunoscându-i „cartografia structurilor puterii” și modul în care a explorat „rezistența, revolta și înfrângerea individului”. Dincolo de literatură, Vargas Llosa a avut o carieră politică activă, candidând la președinția Peru în 1990 și rămânând un critic constant al autoritarismului și populismului în America Latină.
A fost, de asemenea, profesor invitat la universități de prestigiu precum Harvard, Princeton și Oxford, unde a inspirat generații de studenți. De-a lungul vieții, a scris sute de eseuri, articole și discursuri, fiind o voce influentă în dezbaterea publică internațională.
Moartea sa marchează sfârșitul unei epoci literare și intelectuale.