
Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I.L. Caragiale din București, afirmă că există copii care intră la liceu cu nota 9.80 la matematică, la clase de real, și apoi abia reușesc să ia nota 6.
În cadul emisiunii Info Edu de la TVR Info, cadrul didactic a explicat că acesta este un efect al faptului că elevii învață pentru Evaluarea Națională după șabloanele în jurul cărora este configurat examenul.
Dialogul între profesoara Andreia Bodea și moderatoarea emisiunii:
Moderatoare: Aș vrea să ne uităm la aceste examene, și la acesta de clasa a opta, și la cel de clasa a douăsprezecea. Există această discuție în rândul celor care se ocupă foarte mult de educație, specialiști în educație, profesori, care vorbesc despre șabloane ale acestor examene și faptul că acești elevi învață după niște rețete clare, punctează la acest examen și totul se oprește acolo. Adevărat?
Prof. Andreia Bodea: Da. Din punctul meu de vedere, da, și a devenit o practică. Uneori se extinde și la concursurile de intrare în clasa a cincea. Așa este. Pentru că altfel nu se explică cum copii care intră, cazuri concrete, evident, fără nume, copii care intră cu 9,80, copii care au luat 9,90 la matematică intră în clase de real, profesori foarte buni la clasă, fac această precizare, cu greu iau nota 6, nota 7, urmează șocul părinților <Dar copilul meu patru ani a avut numai 9 și 10, totuși, a luat această notă>. Da, copilul dumneavoastră este de nota pe care o vedeți acum în catalog. Sigur că lucrurile astea trebuie explicate cu multă blândețe și dacă ai și un partener de discuție. Altfel cum se explică? La fel și la română. Gândiți-vă că vedem ce vedem la bacalaureat, copii care încă, citind un text la competențe, urmăresc cu degetul, totuși, au intrat la liceu cu medie peste 9.