
Curtea Supremă a Statelor Unite, dominată de o majoritate conservatoare, va dezbate marți o cauză privind dreptul revendicat de părinți de a fi informați în prealabil atunci când în cadrul orelor de curs sunt folosite cărți ce abordează subiecte precum homosexualitatea și identitatea de gen. Părinții susțin că acest drept este garantat de libertatea lor religioasă și solicită posibilitatea de a-și retrage copiii de la cursuri cu teme LGBTQ+, informează AFP, potrivit News.ro.
Interdicţiile de carte sunt un subiect sensibil în societatea americană. Unele state conservatoare au retras din biblioteci cărţi acuzate că promovează homosexualitatea, ideologiile progresiste sau sunt prea şocante.
În 2022, guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, a promulgat o lege care interzice predarea de subiecte legate de orientarea sexuală sau identitatea de gen în şcolile primare, supranumită de detractorii săi „Don’t Say Gay”.
În acest caz, Curtea Supremă examinează un recurs al părinţilor elevilor din şcolile publice dintr-un comitat din Maryland, în apropiere de Washington, care a introdus în 2022 în programa şcolară de grădiniţă şi de şcoală primară cărţi de poveşti menite să combată prejudecăţile privind homosexualitatea sau identitatea de gen.
Comitatul, după ce iniţial a notificat familiile pentru a le permite să solicite ca elevii să fie scutiţi de la orele în care aceste cărţi ar putea fi utilizate, a anulat această opţiune.
Aceşti părinţi, care sunt musulmani sau creştini, consideră că aceasta este o încălcare a libertăţii lor religioase, garantată de Primul Amendament la Constituţia SUA.
Autorităţile şcolare „doresc să perturbe eforturile reclamanţilor de a-şi învăţa copiii convingerile religioase cu privire la sexualitate şi gen”, susţin ei în argumentele adresate Curţii Supreme, cerându-i să anuleze decizia de apel împotriva lor.
Comitatul explică faptul că, „în 2023, experienţa profesorilor, a directorilor şi a managerilor de şcoli a demonstrat că aceste scutiri erau impracticabile”, rezultând în special o explozie a absenteismului.
Jurisprudenţa Curţii Supreme a stabilit că „simpla expunere a elevilor în clasă cu idei contrare cu religia lor nu echivala cu o constrângere”, interzisă de Constituţie, argumentează el.
Departamentul de Justiţie al administraţiei Trump îi susţine pe părinţi, denunţând „un caz de manual de interferenţă cu libertatea religioasă”.
Decizia celor nouă judecători, şase conservatori şi trei progresişti, este aşteptată până la sfârşitul actualei sesiuni a Curţii, la sfârşitul lunii iunie.