
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, afirmă că sistemul de educație este nevoit să apeleze tot mai mult la profesori pensionari pentru disciplinele exacte, cum ar fi matematica, fizica și informatica.
”În ultimii ani, și astea sunt date destul de oficiale, se constată o apetență foarte redusă pentru sistemul național de învățământ, pe zona disciplinelor exacte. Dacă ar fi să o iau într-o ordine descrescătoare, fizică, matematică, informatică sunt dicipline foarte deficitare la acest moment, discipline la care apelăm din ce în ce mai mult la profesori pensionari. Și nu știu dacă asta are legătură neapărat cu motivele clasice pentru care învățământul de-a lungul anilor n-a fost atractiv, motivul principal fiind salarizarea, dar asta este o stare de fapt, și anume că profesorii de discipline exacte sunt din ce în ce mai puțini și, din păcate, la disciplinele pe care le socotim prin tradiție, impotante”, a afirmat secretarul de stat în cadrul emisiunii ”Educația la putere”, difuzată de televiziunea publică.
”Aici e o zonă la care avem mult de lucru și avem de lucru în colaborare cu universitățile și cu ofertele de formare inițială. Altfel, trebuie să recunoaștem că, în continuare, zona educațională prezintă interes, asta dacă luăm strict numărul de candidați la examenele naționale din fiecare an. Pentru că, pe lângă examenul național de titularizare, să nu uităm că mai avem încă doi pași, că nu acoperim toată nevoia din examenul de titularizare, care nu e doar de titularizare. Există praguri și filtre pentru fiecare tip de angajare. Avem examene organizate la nivel de județ și avem și ceea ce și-ar dori, și probabil va fi ceva ce și-ar dori toate școlile, sau unele școli, examene de angajare la nivelul unității de învățământ”, a adăugat secretarul de stat.