Marea actriță Ilinca Tomoroveanu a murit. Era nepoata lui Octavian Goga

Ilinca Tomoroveanu, una dintre cele mai importante actrițe de teatru și film ale României, a trecut, astăzi, la cele veșnice. Avea 77 de ani.

Director artistic al Teatrului Național București, Ilinca Tomoroveanu a rămas în memoria publicului prin rolurile sale din cariera de peste 50 de ani.

Un lucru mai puțin cunoscut despre marea actriță este că ea a fost nepoata scriitorului și politicianului Octavian Goga. Sora acestuia, Victoria, a fost bunica actritei Ilinca Tomoroveanu.

„În perioada în care eu am crescut, Goga a fost interzis, şi-atunci singura persoană – singura e un fel de a zice – care îmi vorbea despre el era bunica. … Bunica ne spunea, ne citea, ne cânta versuri de Goga. În fiecare vară mergeam la Răşinari, la un moment dat am stat mai mult, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, deci când eram foarte mică, şi ne-am obişnuit ca Răşinariul să fie a doua casă”, povestea Ilinca Tomoroveanu, citată de site-ul cinemarx.ro.

Ilinca Tomoroveanu a studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1964 (clasa profesor Costache Antoniu, asistent Ion Cojar).

A debutat pe scena cinematografică în filmul „Darclee” (figuratie), apoi in 1960, în filmul „Mândrie” (regia Marius Teodorescu), iar pe scena teatrală a debutat în anul 1964, la Teatrul Național București în rolul Cristinei din piesa „Moartea unui artist”, de Horia Lovinescu (regia Horea Popescu).

După debut are o bogată carieră actoricească, jucând atât pe scena Teatrului Național din București, cât și în piese de teatru la Televiziunea Română sau în filme.

În stagiunea 2008–2009, Ilinca Tomoroveanu a interpretat la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” personajul Ilina Romescu din piesa Jocul ielelor, de Camil Petrescu. Piesa a avut premiera în 12 mai 2007.

Ilinca Tomoroveanu a fost distinsă pentru activitatea sa cu Medalia Comemorativă Mihai Eminescu (2000) și cu Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor (2004).

Ilinca Tomoroveanu devine membră a Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) în anul 1980, iar a Uniunii Teatrale din România (UNITER) din anul 1990. Din 1998, a făcut parte și din senatul UNITER.

Din 1999 era președinte de onoare al Fundației Culturale „Zilele Octavian Goga”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.