
Ilinca Tomoroveanu, una dintre cele mai importante actrițe de teatru și film ale României, a trecut, astăzi, la cele veșnice. Avea 77 de ani.
Director artistic al Teatrului Național București, Ilinca Tomoroveanu a rămas în memoria publicului prin rolurile sale din cariera de peste 50 de ani.
Un lucru mai puțin cunoscut despre marea actriță este că ea a fost nepoata scriitorului și politicianului Octavian Goga. Sora acestuia, Victoria, a fost bunica actritei Ilinca Tomoroveanu.
„În perioada în care eu am crescut, Goga a fost interzis, şi-atunci singura persoană – singura e un fel de a zice – care îmi vorbea despre el era bunica. … Bunica ne spunea, ne citea, ne cânta versuri de Goga. În fiecare vară mergeam la Răşinari, la un moment dat am stat mai mult, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, deci când eram foarte mică, şi ne-am obişnuit ca Răşinariul să fie a doua casă”, povestea Ilinca Tomoroveanu, citată de site-ul cinemarx.ro.
Ilinca Tomoroveanu a studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1964 (clasa profesor Costache Antoniu, asistent Ion Cojar).
A debutat pe scena cinematografică în filmul „Darclee” (figuratie), apoi in 1960, în filmul „Mândrie” (regia Marius Teodorescu), iar pe scena teatrală a debutat în anul 1964, la Teatrul Național București în rolul Cristinei din piesa „Moartea unui artist”, de Horia Lovinescu (regia Horea Popescu).
După debut are o bogată carieră actoricească, jucând atât pe scena Teatrului Național din București, cât și în piese de teatru la Televiziunea Română sau în filme.
În stagiunea 2008–2009, Ilinca Tomoroveanu a interpretat la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” personajul Ilina Romescu din piesa Jocul ielelor, de Camil Petrescu. Piesa a avut premiera în 12 mai 2007.
Ilinca Tomoroveanu a fost distinsă pentru activitatea sa cu Medalia Comemorativă Mihai Eminescu (2000) și cu Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor (2004).
Ilinca Tomoroveanu devine membră a Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) în anul 1980, iar a Uniunii Teatrale din România (UNITER) din anul 1990. Din 1998, a făcut parte și din senatul UNITER.
Din 1999 era președinte de onoare al Fundației Culturale „Zilele Octavian Goga”.