Marian Staș: Preuniversitarul s-a complăcut în ipocrizia școlii centrate pe elev, sanchi

Marian Staș, expert în educație, afirmă că ideea școlii centrate pe elev a reprezentat, până acum, o ipocrizie în care învățământul preuniversitar s-a complăcut.

”În proporție de 80%, ani și ani și ani la rând, învățământul preuniversitar s-a complăcut, așa, în această ipocrizie, vezi Doamne, a educației sau a școlii centrate pe elev, sanchi, în momentul în care, toată legislația de până acum se oprea la curriculum la decizia școlii. De fapt, curriculumul la decizia școlii era încă o posibilitate sau încă o fereastră de norme pentru profesori, în condițiile în care vulnerabilitatea esențială a planurilor-cadru la ora actuală o reprezintă faptul că ele au prea puțin de a face cu binele și cu interesul real al copilului și au de a face ele, planurile-cadru, proiectarea lor, are de a face în proporție de peste 80% cu salariile și normele profesorilor, punct. Și toată lumea știe treaba asta. Dar e așa, micul uriaș elefant roz din încăpere, în care încercăm să dăm satisfacție copiilor, folosind o modalitate de proiectare care e din cu totul alt film, adică cel legat de normele și salariile profesorilor”, a declarat Staș, în emisiunea ”Educația la putere”, difuzată de televiziunea publică.

”Iată că, într-un fel oarecare, sintagma asta de curriculum la decizia elevilor din oferta școlii și-a făcut loc în lege, slavă Domnului, și acum problema este ce facem cu ea. Avem o țară, cum procedăm? – vorba Cațavencilor.

În momentul de față, filosofia de proiectare a planurilor-cadru decisă de Ministerul Educației se bazează pe trei mari componente: ceea ce numesc ei trunchi comun, și căruia îi alocă 50% din bugetul de ore, curriculumul de specialitate, numesc ei această proporție de 35%, care, de fapt, înseamnă real și uman pârât cu alte cuvinte. 50 cu 35 fac 85. Mai rămân 15%, care reprezintă o medie între 10% și 20% de curriculum la decizia elevilor din oferta școlii. Vezi Doamne, primele 10% fiind pentru clasele a noua și a zecea și 20% pentru clasele a unsprezecea și a douăsprezecea, ceea ce este, dragilor, ridicol. Asta este ridicol. Dacă vrei să pui un copil să învețe și să-și asume decizii, nu-i dai o opțiune din zece sau două opțiuni din zece”, a adăugat expertul în educație Marian Staș.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.