Elev și olimpic la 45 de ani: Suntem în clasă vreo 25–26 de elevi, toți oameni în toată firea

Sursă: Bistriteanul.ro

Cristian Pavelia, un bărbat în vârstă de 45 de ani care învață la seral, la Liceul Tehnologic Bistrița, a participat la prima olimpiadă din viața lui. 

Publicația Bistrițeanul relatează că, în acest weekend, Paveliu a fost unul dintre concurenții calificați la Olimpiada Națională de Tehnologii. Jurnaliștii platformei citate spun povestea bărbatului care a ajuns să își reia studiile după un accident care i-a limitat capacitatea de muncă. 

Este o situație mai neobișnuită, într-adevăr. De obicei, cei care s-au lăsat de școală nu își mai continuă studiile. Dar eu am o familie, am și o anumită vârstă și nu mai pot să muncesc orice. Am fost operat și după operație nu mai pot să ridic greutăți. Nu mai pot munci chiar la capacitatea maximă.

De aceea mi s-a părut necesar să am o calificare. Nu neapărat pentru o slujbă mai bine plătită, dar măcar mai ușoară, ca să pot să-mi întrețin familia în continuare. Am văzut că în ultima vreme se cer din ce în ce mai mult cel puțin 10 clase”, a explicat Pavelia, citat de Bistrițeanul. 

”M-a îndemnat și soția mea care m-a tot încurajat că ar fi un lucru bun și că o să-mi fie mai ușor la seral… Mi-am zis să încerc să păstrez un echilibru între locul de muncă și școală. Și am început să mă gândesc serios să-mi reiau studiile. Am căutat unele locuri de muncă și mi se cereau peste tot studii medii.

Nu mai poți să faci școală de șoferi, nu mai poți să ajungi la anumite calificări doar cu opt clase, cât aveam eu.

Am renunțat la școală după clasa a VIII-a pentru că am crescut într-o familie cu o situație mai deosebită. Eram trei copii acasă, eu eram cel mai mare. Mama a rămas singură și avea nevoie de un sprijin. Așa că atunci când s-a ivit o ocazie, m-am angajat”, a adăugat bărbatul.

Suntem în clasă vreo 25–26 de elevi, toți oameni în toată firea, ca mine. Unii au renunțat pe parcurs. Nu e tocmai ușor, vă dați seama… La început mi-a fost mai simplu, fiindcă eram în șomaj, eram liber toată ziua, puteam să particip la cursuri fără probleme. Apoi au intervenit responsabilitățile de la locul de muncă. Trebuia să-i duc pe copii la grădiniță și la școală. Lucrurile cu programul s-au complicat.

Dar de obicei, când încep un lucru, încerc să-l duc până la capăt, să nu-l abandonez”, a mai declarat Cristian Pavelia.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.