BREAKING Companiile Brio și Ascendia vor dezvolta standardele naționale de evaluare, în parteneriat cu MEC

Ministerul Educației și Cercetării,anunță încheierea contractului pentru prestarea de servicii de asistență tehnică specializată în analiza sistemului, instruire/formare, suport tehnic, monitorizare, pilotare și validare a standardelor naționale de evaluare între Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, partener în cadrul proiectului, și consorțiul format din companiile locale BRIO Teste Educaționale S.A. și Ascendia S.A.

Potrivit unui comunicat transmis de MEC, BRIO Teste Educaționale S.A. are  o vastă experiență în domeniul evaluării standardizate în România și în dezvoltarea de instrumente digitale pentru măsurarea competențelor școlare, iar Ascendia S.A este specializată în dezvoltarea de soluții digitale pentru educație și formare.

”Prin elaborarea acestui cadru de referință la nivel național, România își propune să reducă disparitățile dintre școli și regiuni, în ceea ce privește procesul de evaluare, să sprijine digitalizarea evaluării, dar și să alinieze sistemul intern de măsurare a performanțelor școlare cu standardele internaționale, precum cele definite de testările PISA, PIRLS sau TIMSS.

Astfel, realizarea și implementarea standardelor naționale de evaluare reprezintă un moment definitoriu pentru modernizarea sistemului de educație și un pas esențial către construirea unui sistem de evaluare unitar, coerent și de încredere, capabil să reflecte cu adevărat competențele dobândite de elevi, indiferent de mediul din care provin. Aceste standarde vor contribui decisiv la conturarea unei școli incluzive, în care fiecare copil are acces la o educație de calitate și este evaluat corect și echitabil.

Mai mult decât un instrument de măsurare, standardele de evaluare devin astfel un vector al reformei curriculare, oferind direcție și continuitate în procesul educațional și sprijinind o transformare profundă, centrată pe competențele reale ale elevilor”, afirmă MEC.

Instituția precizează că realizarea standardelor naționale de evaluare va beneficia de implicarea directă a două dintre cele mai importante nume la nivel mondial în domeniul testării educaționale: prof. dr. Mark Reckase și dr. Eduardo Cascallar.

Prof. dr. Mark Reckase este profesor emerit distins la Michigan State University și fost președinte al National Council on Measurement in Education. Cu o carieră de peste 50 de ani în evaluarea educațională, este considerat unul dintre fondatorii testării adaptive computerizate și al teoriei „item response” multidimensionale. A fost consultant pentru numeroase guverne, universități și organizații internaționale, inclusiv pentru National Assessment of Educational Progress (NAEP) din SUA și OECD PISA.

Dr. Eduardo Cascallar este cercetător invitat la Universitatea KU Leuven și consultant tehnic pentru Banca Mondială și OECD. A coordonat dezvoltarea programelor naționale de evaluare educațională în peste 20 de țări de pe 5 continente, contribuind la formularea de standarde și cadre de evaluare în contexte culturale și educaționale variate.

”Prin implicarea lor directă, România are oportunitatea unică de a construi standarde de evaluare în linie cu cele mai avansate și validate practici internaționale, beneficiind totodată de un transfer de know-how de nivel mondial. Cei doi experți vor susține sesiuni intensive de formare pentru specialiștii români. Ulterior, aceștia vor fi scrie și valida standardele, consolidând capacitatea instituțională pentru reforma educației”, adaugă MEC, în comunicatul citat.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.