
Actrița Julianne Moore și-a exprimat consternarea față de decizia Administrației Trump de a interzice cartea sa pentru copii, ”Freckleface Strawberry”, în școlile administrate de Departamentul Apărării al SUA, potrivit The Guardian.
Cartea, publicată în 2007, este o poveste semi-autobiografică despre o fetiță de șapte ani care învață să-și accepte pistruii și unicitatea. Organizația PEN America a condamnat această acțiune, descriind-o ca pe o „cenzură flagrantă a conținutului și a punctelor de vedere” în școlile publice americane.
„Este un șoc pentru mine să aflu că prima mea carte, «Freckleface Strawberry», a fost interzisă de Administrația Trump în școlile conduse de Departamentul Apărării”, a scris Moore într-o postare pe Instagram. Ea a subliniat că a scris această carte pentru a le reaminti copiilor că, deși toți ne confruntăm cu dificultăți, suntem uniți prin umanitate și comunitate.
Moore, fiica unui veteran al războiului din Vietnam și absolventă a Liceului American din Frankfurt, o instituție administrată de Departamentul Apărării, a adăugat că este deosebit de întristată de faptul că „copiii care cresc cu un părinte în serviciul militar și frecventează o școală [a Departamentului Apărării] nu vor avea acces la o carte scrisă de cineva a cărui experiență de viață este atât de asemănătoare cu a lor”.
Interdicția face parte dintr-o revizuire mai amplă a materialelor educaționale din școlile Departamentului Apărării, în conformitate cu ordinele executive recente ale președintelui Donald Trump, care vizează ideologia de gen și inițiativele de diversitate și incluziune. Această revizuire a dus la suspendarea accesului la toate cărțile din bibliotecile școlare timp de o săptămână, în timp ce oficialii evaluează conformitatea materialelor cu noile directive.
Alte cărți afectate de această măsură sunt ”No Truth Without Ruth”, o carte ilustrată despre viața judecătoarei Ruth Bader Ginsburg, și ”Becoming Nicole”, un memoriu despre tranziția de gen a unei tinere.
Decizia a stârnit critici din partea unor membri ai Congresului, precum Jamie Raskin, care a denunțat „epurarea cărților” și a subliniat importanța libertății de exprimare și a accesului la diverse perspective în educație.
Julianne Moore și-a exprimat îngrijorarea că astfel de acțiuni contravin valorilor fundamentale ale libertății de exprimare și gândire, garantate constituțional în Statele Unite.