
Alfred Bulai a fost eliberat din arestul la domiciliu. Curtea de Apel București a hotărât, cu majoritate de voturi, înlocuirea măsurii cu cea a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, potrivit Euronews România. Decizia a venit la o zi după noi dezvăluiri șocante despre comportamentele sale abuzive, care ar fi avut loc inclusiv în birourile Guvernului României.
Hotărârea de joi, 17 decembrie, vine ca urmare a contestației formulate de sociolog împotriva hotărârii Judecătoriei Sectorului 1 București din 2 decembrie 2024.
Instanța a respins prelungirea arestului la domiciliu, considerând că aplicarea măsurii controlului judiciar este suficientă. Perioada stabilită este 17 decembrie 2024 – 14 februarie 2025, timp în care Bulai trebuie să respecte restricțiile impuse de instanță. Orice încălcare a acestor condiții poate atrage sancțiuni severe.
Decizia Curții survine la doar o zi după ce site-ul de investigații Snoop.ro a publicat, pe 16 decembrie, noi mărturii despre comportamentul abuziv al lui Alfred Bulai. Articolul dezvăluie 15 relatări suplimentare, care se adaugă celor 18 publicate în iulie 2024, consolidând un portret îngrijorător al unui abuz sistematic desfășurat pe parcursul unei cariere de peste trei decenii.
Cele mai recente mărturii includ relatări ale fostelor eleve din perioada anilor ’80, care descriu scene de violență fizică în sala de clasă. Unele victime povestesc cum erau lovite peste fund, aplecate peste bănci, în timp ce Bulai își exercita autoritatea prin umilință și frică.
Comportamentele sale abuzive nu s-au oprit aici. Conform investigației Snoop.ro, Alfred Bulai ar fi continuat să manipuleze și să controleze studentele și după 1993, când a devenit profesor universitar. El organiza așa-numite „întâlniri private” în biroul său universitar, iar după ce a ajuns secretar de stat, și-ar fi extins acest comportament în birourile Guvernului.
Mai multe relatări documentează abuzuri petrecute în 2014, când studente aflate în stagii de practică la Guvern au fost supuse hărțuirilor. Potrivit anchetei jurnalistice, patru dintre acestea au fost nevoite să își abandoneze sau să își amâne studiile din cauza traumei provocate.