Alte două familii din Bihor au fost condamnate pentru homeschooling

Noi cazuri controversate la Oradea. Două familii au fost condamnate de judecători, miercuri, pentru că nu și-au dus copiii la școli tradiționale, alegând varianta homeschooling. Anul trecut, tot în județul Bihor, o familie a devenit prima din România condamnată penal pentru că și-a retras copiii de la școală. Ministrul Daniel David anunța în decembrie că își dorește o comisie specială în acest sens.

Soții Estera și Darius Cornean, precum și Paula și Adrian Duma, au primit fiecare o pedeapsă de cinci luni de închisoare pentru „împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu”, pedeapsă amânată pe o perioadă de doi ani, relatează Bihoreanul. Sentințele nu vor fi trecute în cazier dacă, în acest interval, cei patru părinți nu mai comit alte fapte penale. Sentința a fost pronunțată după mai multe amânări, iar părinții sunt obligați să se prezinte la Serviciul de Probațiune Bihor și să comunice orice schimbare de domiciliu sau loc de muncă.

Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, iar cei patru părinți au anunțat deja că intenționează să o conteste. În ultimele luni, soții Cornean și Duma au demarat o campanie publică pentru susținerea homeschooling-ului, lansând un film documentar și o petiție prin care au cerut recunoașterea acestei forme alternative de educație.

„Este nu doar o decizie nedreaptă, ci și nejustificată. Noi, părinți care am ales o alternativă educațională, suntem acuzați de abandon școlar. Oricât am încercat să demonstrăm că elevii sunt evaluați, că au lecții video, manuale, un curriculum adaptat, decizia a fost împotriva noastră”, a declarat Darius Cornean pentru Bihoreanul.

Părintele s-a declarat dezamăgit de faptul că nici anchetatorii, nici judecătorii nu au analizat nivelul de pregătire al copiilor și nici nu au solicitat explicații din partea școlii din SUA unde sunt înscriși copiii familiei Cornean. „Vom ataca sentința și vom merge cât de departe va fi nevoie pentru a demonstra că este un abuz”, a mai spus el.

Un sistem contestat

Statul Român a argumentat că Abeka Academy, instituția de învățământ la distanță unde sunt înscriși copiii Cornean, nu este acreditată în România, astfel că elevii nu sunt recunoscuți oficial. Paradoxal, Ministerul Educației acceptă diplomele obținute de absolvenții aceleiași academii, dacă aceștia urmează cursurile fizic în România.

Anul trecut, o altă familie din Bihor a devenit prima din România care a fost condamnată penal pentru retragerea copiilor de la școală. Doinița și Liviu Oltean își educă acasă cei șase copii, cu vârste între 2 și 15 ani, iar pe cei patru de vârstă școlară i-au declarat înscriși la academii creștine americane care, spre deosebire de Abeka, nu oferă cursuri fizice, ci doar ghidaj pentru homeschooling. În mai 2024, Curtea de Apel Oradea i-a condamnat definitiv pe cei doi soți la 4 luni de închisoare, cu amânarea executării pe o perioadă de 2 ani, și la muncă în folosul comunității, criticându-le dur decizia.

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat în decembrie 2024 intenția de a crea o comisie specială pentru homeschooling, care să analizeze impactul acestui sistem. El a precizat că este necesară „o platformă națională” pentru identificarea „zonelor majore de pseudoștiință” în educație.

Daniel David, la audieri: Mă tem de lucrurile obligatorii în școli/ Comisie pentru homeschooling, cerută de ministru

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.