
Artistul român Mircea Cantor a realizat, în colaborare cu casa de modă Dior, o reinterpretare a celebrei genți Lady Dior.
Designul propus de Mircea Cantor este inspirat dintr-o haină românească, din zona natală a bunicii sale, transmit creatorii din comunitatea Mândra Chic, pe Facebook.
Semnificațiile colaborării dintre Mircea Cantor și casa Dior, explicate de comunitatea Mândra Chic:
”Fă Rai din ce ai” este unul dintre cele mai populare mesaje manifest pe care le trimitem în lume, de mai bine de 10 ani, pe sute de produse de zestre contemporană, lucrate manual la noi în atelier.
Casa Dior tocmai a lansat o geantă care are acest mesaj inclus în design de Mircea Cantor, unul dintre cei mai apreciați artiști români la nivel internațional, care locuiește de peste 20 de ani la Paris și pe care îi urmărim și admirăm maxim (încă de când a lansat covorul zburător cu avioane și îngeri)
Colaborarea cu celebra casă Dior face parte din a 8-a ediție a campaniei “Dior Lady Art”, în cadrul căreia artiști din toată lumea sunt invitați să reimagineze, în propriul stil, celebra geantă Dior.
Modelul semnat de Mircea Cantor se numește Grădina Raiului/ Jardin du Paradis și este inspirat de o haină românească, din zona în care s-a născut bunica sa, în România. Pe geantă au fost suprapuse împletituri din piele, care trimit la motivul frânghiei din cultura românească și geometria solară folosită des de artist în lucrările sale. Partea care ne-a emoționat tare: pe interiorul mânerului e inscripționat mesajul Fă Rai din ce ai:)
Mircea Cantor aduce astfel un omagiu artizanilor care mențin flacăra tradiției vie printr-o reînnoire permanentă.
👉 Mulțumim pentru emoția asta teribilă, Mircea Cantor! E cel mai frumos cadou de decembrie (1 decembrie și Crăciun inclus:), pe care l-am primit în ultima perioadă❣️🙏
Despre Mircea Cantor:
Mircea Cantor (născut în 1977 la Oradea în România) este un artist care, prin lucrările sale, se angajează într-o critică subtilă a societății contemporane.
Trăiește și lucrează între Paris și Cluj.
Mircea Cantor a studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și la Școala Superioară de Artă de la Nantes Saint-Nazaire.
Lucrările sale mărturisesc reflecția critică asupra aspectelor pozitive și negative ale globalizării. Urmându-l pe Marcel Duchamp, Cantor folosește obiecte gata făcute sau chiar iconografie pentru a expune ambiguitatea vieții cotidiene în postmodernism, adică într-o epocă în care asistăm la procesul de amestecare culturală din cauza prăbușirii diferitelor frontiere (geografice, simbolice, culturale). Mijloacele de exprimare ale lui Cantor sunt foarte diverse: video, animație, sculptură, desen, pictură și instalații.
Lucrările sale sunt prezente în colecțiile unor mari muzee precum Museum of Modern Art (New York, Statele Unite ale Americii), Walker Art Center (Minneapolis, Statele Unite ale Americii), Philadelphia Museum of Art (Philadelphia, Statele Unite ale Americii), Centre Pompidou (Paris, Franța), The Israel Museum (Ierusalim, Israel), Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Madrid, Spania), Abteiberg Museum (Mönchengladbach, Renania de Nord-Westfalia, Germania).