Atunci când antiacidul nu funcționează și suferim de reflux gastroesofagian

ID 146387544 © Pv Productions | Dreamstime.com

Suntem în perioada din an când tentațiile culinare sunt mai puternice ca vocea rațiunii care-ți tot repetă: ai reflux gastroesofagian, fii mai cumpătat(ă), e suficientă o felie de cozonac, mânâncă 2 sarmale nu 4, nu termina pasca într-o zi… 

Mă rog, lista de restricții este mai lungă, dar fiind în sfânta zi de Paște, să tratăm lucrurile cu înțelegere și cu recomandarea medicului.

Există soluții?

Dacă nu merge cu cotidianul deja antiacid, ce avem de făcut

Nu e totul pierdut, doamna dr. Camelia Sărățanu, medic gastroenterolog. ne spune care ne sunt opțiunile de tratament pentru refluxul gastroesofagian. 

dr. Camelia Sărățanu, medic gastroenterolog – durata 2’22”


Așadar, refluxul gastroesofagian este abordat cu un tratament de tip secvențial și dacă anti acidul obișnuit nu dă rezultate, putem ajunge la o combinație  de alginat de sodiu, hidrogenocarbonat de sodiu și carbonat de calciu.

Sună complicat și pare a fi un remediu de pe Marte, dar combinația de mai sus e destul de folosită și poate contribui la ameliorarea disconfortului gastrointestinal.

Iată cum acționează fiecare component 

Alginat de sodiu

– Formarea unui gel: Când alginatul de sodiu intră în contact cu acidul gastric, formează un gel care plutește deasupra conținutului gastric. Aceasta poate ajuta la protejarea esofagului de refluxul acid, reducând senzația de arsură.

– Reducerea contactului cu acidul: Prin crearea unei bariere fizice, alginatul poate ajuta la prevenirea contactului între acidul gastric și mucoasa esofagiană, ceea ce poate reduce inflamația și disconfortul.

Hidrogenocarbonat de sodiu (banalul bicarbonat de sodiu)

– Neutralizarea acidului: Bicarbonatul de sodiu este un antiacid care ajută la neutralizarea acidului gastric (HCl), reducând astfel aciditatea din stomac. Acest efect este temporar și poate oferi un relief rapid pentru arsurile la stomac.

– Efecte secundare: Utilizarea pe termen lung poate duce la alcaloză metabolică (o creștere a pH-ului sângelui) și poate afecta echilibrul electroliților.

Carbonat de calciu

– Neutralizarea acidului: De asemenea, carbonatul de calciu acționează ca un antiacid, ajutând la reducerea acidității gastrice prin neutralizarea acidului. Este adesea utilizat în tratamentele pentru arsurile la stomac și indigestie.

– Stimularea secreției de acid gastric: Un efect potențial este că, după neutralizarea acidului, poate exista o reacție compensatorie, provocând o creștere a secreției de acid gastric pe termen lung.

Combinarea acestor ingrediente poate oferi un efect sinergic, contribuind la reducerea acidității gastrice și protejarea esofagului de expunerea la acidul gastric.

Este o opțiune utilă pentru persoanele care au simptome ocazionale de reflux gastroesofagian sau arsuri la stomac.


Gastimax®med, comprimate masticabile este un dispozitiv medical recomandat pentru tratamentul simptomelor refluxului gastro-esofagian precum senzaţia de arsură în capul pieptului, regurgitaţia acidă, indigestia, tusea şi inflamaţia faringelui şi a laringelui (legate de reflux).


Este important să le folosești conform indicațiilor, dar nu evita să consulți un medic dacă ai simptome persistente sau severe, pentru a evita potențialele efecte secundare sau complicații.

Fie ca aceste zile să fie pline de zâmbete, ouă colorate, mese îndestulate și fără probleme digestive! Să vă aducă iepurașul nu doar ciocolată, ci și bucurie în suflet! 🐣🌷”🐇✨ 

Hristos a înviat!

Rubrica Sănătate de Nota 10 este prezentată de platforma Doctorulexplică.ro

Care sunt simptomele digestive care trebuie să ne trimită la medic

Care sunt simptomele digestive care trebuie să ne trimită la medic

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.