„Azil științific” pentru cercetătorii americani, oferit de universitățile europene

Photo 204478721 | Woman © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com

Universitățile din Europa își deschid ușile pentru academicienii care fug de represiunea administrației Trump. Cercetătorii americani care se confruntă cu tăieri masive de fonduri, cenzură și presiuni ideologice sunt acum recrutați de universitățile europene, care le oferă „azil științific”, scrie The Guardian, preluat de HotNews.

Instituții prestigioase din Belgia, Franța și alte țări europene lansează programe speciale pentru a-i atrage pe cei care nu mai pot lucra liber în SUA.

„Este datoria noastră să-i ajutăm”

Universitatea Vrije din Bruxelles (VUB), fondată în 1834 pentru a proteja libertatea academică, a creat 12 posturi postdoctorale dedicate în special cercetătorilor americani. În anunțul de recrutare sunt utilizate cuvinte ca „cenzură” și „interferență politică”, neexistând dubii cui se adresează.

„Universitățile americane și cercetătorii lor sunt cele mai mari victime ale acestei interferențe politice. Ei văd cum milioane de dolari din finanțări dispar din motive ideologice. Considerăm că este de datoria noastră să venim în ajutorul colegilor noștri americani”, a declarat Jan Danckaert, rectorul VUB, pentru The Guardian.

„O oportunitate tristă, dar totuși o oportunitate”

Și Institutul Pasteur din Paris se pregătește să primească cercetători americani, în special în domenii precum bolile infecțioase și schimbările climatice.

„Primesc zilnic cereri de la oameni care vor să plece din SUA: francezi, europeni, dar și americani care nu se mai simt în siguranță să-și desfășoare cercetarea. Ați putea spune că este o oportunitate tristă, dar este o oportunitate, totuși”, a spus Yasmine Belkaid, directoarea institutului, pentru La Tribune.

Ministrul francez al Învățământului superior, Philippe Baptiste, a cerut recent universităților să propună măsuri concrete pentru a atrage talente din SUA. „Mulți cercetători de top își pun întrebări serioase despre viitorul lor în America. Noi, în mod natural, vrem să-i primim”, a afirmat el.

De ce fug cercetătorii americani

De la preluarea puterii de către Trump în ianuarie, comunitatea științifică din SUA a fost lovită pe mai multe fronturi:

Tăieri masive în finanțarea cercetării – NASA, CDC și NOAA (cea mai importantă agenție de studiu a climei) au fost afectate.

Atacuri ideologice – Guvernul a încercat să elimine granturile pentru studii privind diversitatea, vaccinurile și criza climatică.

Concedieri în masă – Mii de angajați din instituții științifice riscă să-și piardă locurile de muncă.

Europa îi primește cu brațele deschise

Viitorul cercetării globale se schimbă, iar Europa pare hotărâtă să profite de acest exod forțat al savanților americani. Universitățile văd în această criză o șansă de a atrage mintile sclipitoare care nu mai pot lucra în SUA. 

„Este trist că ajungem aici, dar dacă America nu mai vrea oamenii ăștia, noi îi primim cu brațele deschise”, a concluzionat un cercetător francez care a preferat să rămână anonim.

Trump a semnat, înconjurat de elevi, ordinul de desfiinţare a Departamentului Educaţiei

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.