
Emilian Colceru-Mihul, profesor de istorie în cadrul Liceului Teoretic Național, a transmis către Educație Privată rezolvarea corectă a subiectelor de la proba de Istorie.
O prezentăm integral, împreună cu observații ale profesorului Emilian Colceru-Mihul:
Subiectul I
Subiectul II
Subiectul III
– Oricare două acţiuni din a doua jumătate a secolului al XIV-lea sau prima jumătate a secolului al XV-lea Exemple: Tratatul de la Radom (1389), bătălia de la Rovine (1394/1395), tratatul de la Braşov (1395), bătălia de la Nicopole (1396), apărarea Chiliei şi Cetăţii Albe (1420), „campania cea lungă” (1443-1444), cruciada de la Varna (1444).
– Oricare două consecinţe ale acţiunilor desfăşurate de români în a doua jumătate a secolului al XV-lea (cum ar fi: Atacul de noapte de lângă Târgovişte din 1462, tratatul de la Overchelăuţi din 1459, bătălia de la Baia din 1467, bătălia de la Vaslui din 1475, tratatul de la Iaşi din 1475, bătălia de la Codrii Cosminului din 1497, tratatul de la Hărlău din 1499). Exemple de consecinţe: Ţările Române îşi menţin fiinţa statală, Moldova lui Ştefan cel Mare se afirmă în lupta antiotomană etc.
– O instituţie politică centrală din spaţiul românesc extracarpatic este domnia. În secolele al XVI-lea – al XVII-lea românii participă la relaţiile internaţionale prin acţiuni precum tratatul de la Alba Iulia (1595), bătălia de la Călugăreni (1595), tratatul de la Mănăstirea Dealu (1598), bătălia de la Şelimbăr (1599), bătălia de la Guruslău (1601), asediul Vienei (1683). Oricare dintre aceste fapte istorice trebuie prezentat printr-o scurtă expunere în care sunt precizate două informaţii referitoare la faptul istoric şi se utilizează relaţia cauză-efect.
– Un punct de vedere este că instituţia domniei îşi schimbă caracteristicile în Moldova în secolul al XVIII-lea, datorită introducerii domniilor fanariote, începând cu 1711. Faptul istoric trebuie prezentat prin precizarea a două informaţii referitoare la el şi prin utilizarea conectorilor care exprimă cauzalitatea şi concluzia.
Se punctează separat utilizarea limbajului istoric, structurarea eseului (introducerea şi concluzia trebuie să fie diferite de liniuţele eseului), ordonarea cronologică prin respectarea succesiunii cerinţelor şi încadrarea în limita de spaţiu (aproximativ două pagini).
Subiectele nu au fost dificile, formularea lor a fost mai clară decât în unele teste de antrenament publicate de minister, iar plaja răspunsurilor posibile a fost generoasă. La cerinţele pe baza textelor era necesară citirea lor cu atenţie şi cunoaşterea noţiunilor istorice (formaţiune politică = partid, lege fundamentală = constituţie). Pentru o notă mare era necesară recapitularea evenimentelor istorice parcurse la clasă, referitoare la acţiuni de relaţii internaţionale (acţiunile diplomatice şi militare din Evul Mediu, România în concertul european) şi politică internă (Marea Unire şi Constituţia din 1991). În general probabil se vor lua note destul de mari, la fel ca în anii trecuţi. Succes tuturor candidaţilor!
Sursă foto: https://www.dreamstime.com/old-grunge-map-history-background-travel-image111339370