
Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, afirmă că este nevoie de un efort colectiv pentru ca în școlile din România să ajungă profesori buni la catedră.
Invitat în cadrul emisiunii Euro Educația de la Euronews România, Cristescu a explicat care sunt reperele importante pentru cadrele didactice, mai ales la început de carieră.
”Un copil se îndreaptă către profesia didactică sau către o facultate care îi va permite apoi să fie profesor în funcție de contextul pe care îl simte și de statutul cadrelor didactice în societate. Foarte-foarte des, felul în care ne raportăm la profesori, fără să ne dăm seama, are un impact pe un termen foarte-foarte lung. Prin oamenii care se îndreaptă spre profesie. Adică nu trebuie să reducem totul la bani, dacă vreți”, a spus secretarul de stat.
”S-ar putea ca formarea inițială să fie într-un anumit fel. Dar sigur nu ajunge formarea inițială. Cu toții care am făcut o facultate care ne-a permis să fim profesori ne aducem aminte că în primii ani de profesorat, în primii ani de meserie, foarte-foarte mulți suntem foarte asemănători cu profesorii noștri, cu profesorii care ne-au format în școaă. Apoi ne dezvoltăm. Apoi acumulăm și devenim din ce în ce mai buni. Deci meseria de profesor este o meserie foarte dificilă pentru că înveți zilnic. Te adaptezi zilnic. Provocările sunt foarte mari. Și atunci sigur, avem o abordare de susținere prin stimulente financiare, avem o abordare de susținere prin predictibilitatea meseriei, avem o abordare prin oferirea de oportunități de formare, avem o abordare prin încurrajarea comunităților de practică, dar astea nu ajung. Pentru a avea profesori buni, trebuie să muncim cu toții. Contează atmosfera din școală, contează felul în care managerul te susține, contează felul în care managerul se simte susținut să încurajeze performanța la el în școală.
Dacă ne uităm la statisticile din România, mediul socio-economic contează foarte mult. România este foarte polarizată. Dar asta nu înseamnă că nu sunt școli în care poate indicatorii socio-economici nu sunt atât de buni pentru familii și pentru părinți și, totuși, rezultatele sunt extraordinare”, a adăugat Bogdan Cristescu.