
”Brain Rot” („putregai cerebral”) a fost desemnat cuvântul Oxford al anului 2024, reflectând îngrijorările tot mai mari legate de efectele utilizării excesive a rețelelor de socializare și a consumului de conținut superficial.
Alegerea a fost determinată de peste 37.000 de voturi, dintr-o listă scurtă de șase termeni selectați de Oxford University Press, editorul celebrului Oxford English Dictionary. Această distincție anuală, care în trecut a inclus cuvinte precum „rizz” (2023) și „climate emergency” (2019), surprinde tendințele culturale și sociale semnificative ale anului, potrivit News.ro.
Conform Oxford University Press, ”Brain Rot” descrie „deteriorarea mentală sau intelectuală presupusă, asociată în special cu consumul excesiv de conținut online considerat trivial sau lipsit de provocări”. Termenul a căpătat o nouă relevanță în 2024, pe fondul discuțiilor legate de impactul conținutului digital de calitate scăzută asupra sănătății mintale.
Deși utilizarea recentă a popularizat termenul, ”Brain Rot” are rădăcini istorice: prima mențiune datează din 1854, în celebra carte ”Walden” de Henry David Thoreau.
Casper Grathwohl, președintele Oxford Languages, a explicat semnificația acestui cuvânt: „Brain Rot se referă la unul dintre pericolele percepute ale vieţii virtuale şi la modul în care ne folosim timpul liber. Se simte ca un capitol următor îndreptăţit în conversaţia culturală despre umanitate şi tehnologie. Nu este surprinzător faptul că atât de mulţi votanţi au îmbrăţişat termenul, aprobându-l ca fiind alegerea noastră din acest an. De asemenea, mi se pare fascinant faptul că cuvântul ”brain rot” a fost adoptat de generaţiile Z şi Alpha, acele comunităţi responsabile în mare măsură de utilizarea şi crearea conţinutului digital la care se referă termenul”.
În competiție au mai intrat:
Selecția a fost realizată de un comitet prezidat de lexicografa Susie Dent, cunoscută pentru emisiunea ”Countdown” de pe Channel 4.