
Compania BRIO anunță colaborarea cu două dintre cele mai importante voci la nivel global în testarea educațională – Prof. dr. Mark Reckase și Prof. dr. Eduardo Cascallar.
Potrivit unui comunicat, aceștia își vor asuma un rol de formare și instruire a experților români în cadrul proiectului inițiat de Ministerul Educației și Cercetării și câștigat prin licitație de consorțiul format din companiile locale BRIO și Ascendia. Cele două companii din consorțiu vor oferi asistență tehnică și servicii pentru construirea standardelor naționale de evaluare, un pas important pe care îl face sistemul educațional românesc spre consolidarea capacității instituționale pentru reforma educației.
Cei doi experți internaționali în evaluare standardizată vor sprijini România în elaborarea unor standarde de evaluare clare, echitabile și aliniate la bunele practici internaționale, ceea ce va permite în primul rând măsurarea progresului real al elevilor, nu doar performanța brută. Cu un cadru unitar de evaluare, aliniat la aceleași criterii de competență, sistemul educațional românesc va putea defini politici educaționale bazate pe date relevante și comparabile, iar cadrele didactice vor putea iniția intervenții personalizate la nivel de elev, clasă, școală.
„Sunt extrem de mândru să conduc un contract de consultanță cu o miză istorică pentru educația din România, prin care dezvoltăm primele standarde naționale de evaluare pentru întreg sistemul educațional. Este un moment definitoriu, cu un impact major asupra viitorului școlii românești, și o șansă rară de a contribui la o schimbare fundamentală. Parteneriatul nostru cu Ascendia și colaborarea cu doi dintre cei mai mari experți internaționali în domeniu – profesorii Eduardo Cascallar și Mark Reckase – aduc în România o expertiză de talie mondială. Ceea ce construim acum este cu adevărat remarcabil: punem bazele unei educații mai echitabile, mai relevante și mai eficiente pentru generațiile viitoare”, a arătat Dragoș Iliescu, fondator al companiei BRIO și profesor universitar în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației.
Prof. dr. Mark Reckase este o autoritate recunoscută la nivel mondial în domeniul psihometriei și al testării educaționale. Profesor emerit al Universității de Stat din Michigan și fost președinte al Asociației Naționale de Măsurare în Educație (NCME) – una dintre cele mai importante organizații din lume în domeniul evaluării standardizate, Reckase este considerat unul dintre fondatorii testării adaptive computerizate și al teoriei răspunsului la itemi multidimensionali. De asemenea, prof. dr. Reckase a elaborat cadrul conceptual pentru teoria psihometrică a stabilirii standardelor, evidențiind importanța alinierii politicilor educaționale cu scorurile testelor și a contribuit timp de peste patru decenii la cercetarea și practica testării educaționale. Acesta a participat la proiecte internaționale ale OECD și UNESCO privind măsurarea performanței elevilor și definirea unor cadre comune de evaluare și a oferit expertiză în implementarea testărilor standardizate în țări din Europa, America Latină și Asia, susținând construirea unor sisteme echitabile, valide și comparabile internațional.
Prof. dr. Eduardo Cascallar este un expert internațional în psihometrie, evaluare educațională și modelare predictivă, cu o carieră academică și de cercetare desfășurată la intersecția dintre științele cognitive, inteligența artificială și politicile educaționale. A fost profesor și cercetător în SUA și Europa, colaborând cu instituții din Argentina, Spania, Germania, Olanda și Regatul Unit, iar în prezent este profesor invitat la KU Leuven, Belgia. Prof. dr. Cascallar a coordonat și participat la proiecte internaționale de evaluare comparativă, dezvoltând metodologiile utilizate în testări naționale și internaționale și a oferit consultanță pentru organisme internaționale precum OECD, UNESCO, ETS și ministere ale educației din mai multe țări.
Schimbarea paradigmei de la evaluarea sumativă la una formativă și predictivă este unul dintre obiectivele aducerii de expertiză internațională în România. În acest mod, proiectul implementat de BRIO și Ascendia pentru Ministerul Educației și Cercetării țintește reducerea inechităților prin standarde echitabile.