Călin Georgescu s-a „hrănit” cu bani de la UE și USAID și a avut parteneriate cu Soros – Recorder

captură video/Facebook

Călin Georgescu s-a hrănit cu bani de la UE și USAID, nu cu aer și fructele pădurii, și a avut parteneriate cu Soros, arată o anchetă Recorder.

Timp de două decenii, Georgescu a condus organizații neguvernamentale care au trăit din exact aceleași fonduri pe care astăzi le demonizează. Mai mult, parteneriatele cu Fundația Soros și fondurile primite de la Uniunea Europeană și USAID au fost esențiale pentru activitatea sa profesională.

„Rețeaua Soros din România va fi interzisă, cu siguranță, pentru că a făcut mult rău țării mele, poporului meu”, declara recent Călin Georgescu într-un interviu cu Mario Nawfal, un conservator apropiat de Elon Musk. Într-o altă apariție, de această dată alături de Alex Jones, conspiraționistul american condamnat pentru răspândirea de știri false, Georgescu promitea să investigheze și să expună „toți cei responsabili” pentru gestionarea fondurilor USAID și ale Fundației Soros.

Această retorică vehementă împotriva finanțărilor internaționale și a ONG-urilor este în totală contradicție cu trecutul său.

Finanțările europene și americane care i-au susținut cariera

Încă din anii ’90, Călin Georgescu a avut acces la finanțări generoase din partea Uniunii Europene. În 1994, Tineretul Ecologist din România (TER), organizația condusă de el, a primit fonduri PHARE în valoare de 194.000 de dolari pentru proiecte de implicare civică. Doi ani mai târziu, în 1996, același ONG a beneficiat de finanțare europeană pentru a coordona Centrul de Demonstrație, Instruire și Cercetare pentru Agricultură Durabilă din Făgăraș.

Începând cu 1997, Georgescu a preluat conducerea Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD), organizație care a devenit principalul vehicul prin care el a accesat fonduri americane și europene. CNDD a fost implicat în mai multe proiecte finanțate de USAID (Agenția pentru Dezvoltare Internațională a SUA), inclusiv în programe destinate dezvoltării administrației locale și protecției mediului.

Un episod controversat legat de aceste finanțări a avut loc în anii 2000, când Georgescu a fost acuzat de gestionarea discreționară a fondurilor USAID. Mai mulți angajați ai agenției americane au semnalat că sumele administrate de organizația sa ajungeau cu precădere către primari PSD, într-o perioadă în care influența acestui partid asupra administrației locale era dominantă, mai arată Recorder.

De la beneficiar la „inamic”. Parteneriate cu Fundația Soros

Deși astăzi îl atacă pe George Soros și rețeaua de ONG-uri asociată acestuia, realitatea este că Georgescu a colaborat în trecut cu Fundația Soros. Primul său ONG, Tineretul Ecologist din România, a avut parteneriate directe cu organizația filantropului american, beneficiind de sprijin logistic și financiar pentru proiecte de mediu și educație civică.

Mai mult, în perioada în care conducea Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă, Georgescu a participat la inițiative comune cu alte organizații finanțate de Fundația Soros, având întâlniri și colaborări oficiale în domeniul dezvoltării sustenabile.

Discursul radical anti-Soros și anti-ONG promovat astăzi de Călin Georgescu nu este altceva decât o rescriere convenabilă a propriului său trecut. Timp de 20 de ani, a fost un beneficiar direct al fondurilor internaționale, construindu-și cariera prin accesarea resurselor europene și americane. Acum, însă, același sistem care i-a susținut activitatea a devenit, în ochii săi, o amenințare ce trebuie „interzisă”.

Acest tip de retorică nu este nou în spațiul public românesc. Mulți dintre cei care au beneficiat de sprijin extern în anii tranziției au ajuns ulterior să denunțe exact aceleași mecanisme care i-au propulsat. În cazul lui Călin Georgescu, contradicția este cu atât mai flagrantă cu cât întreaga sa carieră a fost dependentă de fondurile pe care astăzi le atacă cu înverșunare.

Vezi ancheta integrală pe Recorder.ro.

Conspiraționistul Alex Jones vrea să-și declare falimentul personal, după verdictele în cazul Sandy Hook

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.