Cele patru mesaje cheie din vizita Papei Francisc în România

ID 150155504 © Felix Andries | Dreamstime.com

Cele patru mesaje cheie din vizita Papei Francisc în România

de Cristian Tănase, profesor

Când a venit Papa Francisc în România, lucram în presă. Am relatat atunci în mai multe articole despre vizita Suveranului Pontif de la noi din țară.
Astăzi, în ziua în care Papa Francisc a plecat dintre noi, aș vrea să readuc în prim-plan cele patru mesaje cheie ale vizitei Suveranului Pontif din România:

 

 

1. Cam așa și-a cerut iertare Papa Francisc, romilor cu care s-a întâlnit la Blaj. „Vă cer iertare în numele Bisericii Domnului, pentru momentele în care, în decursul istoriei v-am discriminat, v-am maltratat sau v-am privit într-o manieră greșită, cu privirea lui Cain și nu cu cea a lui Abel. Și nu am fost capabili să vă recunoaștem, să vă prețuim și să vă apărăm specificitatea voastră. Prin indiferență alimentăm prejudecăți și instigăm la ură. De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit folosind cuvinte care rănesc, atitudini care seamănă ură sau care creează distanțe”.

 

 

2. A fost foarte înălțător momentul întâlnirii dintre Papa Francisc și Patriarhul Daniel. Au fost două lumi diferite unite sub „Pater noster” (Tatăl nostru) – rugăciune pe care au rostit-o cei doi conducători ai Bisericilor, atât în limba latină, cât și în limba română. „Pâinea pe care o cerem astăzi este și pâinea de care atâția oameni sunt lipsiți zi de zi, în timp ce alții, puțini, au din prisos. Tatăl nostru nu este o rugăciune care relaxează, ci este strigătul față de foametea de iubire a timpului nostru, față de individualismul și indiferența care profanează numele tău, Tată”, sunt cuvintele Papei Francisc pe care le-a rostit în Catedrala Națională.

 

 

3. Când a mers în inima Transilvaniei, la Șumuleu Ciuc a spus că evenimentele din trecut nu trebuie să să împiedice conviețuirea fraternă. „Nu am venit aici la întâmplare: suntem pelerini. Acest pelerinaj anual (pelerinajul de Rusalii) aparține moștenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradițiilor românești și ungurești deopotrivă; participă la el și credincioși de alte confesiuni și este simbolul dialogului, al unității și al fraternității; un apel la a recupera mărturiile de credință devenită viață și de viață devenită speranță. A peregrina înseamnă a fi conștienți că venim, ca popor, în casa noastră”. Cam așa a încercat Papa Francisc să împace frații de etnii diferite.

 

 

4. La Iași, Papa Francisc le spunea celor prezenți că „Acolo unde este mult zgomot, să știm să ascultăm; unde este confuzie, să știm să inspirăm armonie; unde totul se îmbracă în ambiguitate, să putem aduce claritate; unde este excluziune, să aducem împărtășire; în mijlocul senzaționalismului, în mijlocul mesajelor și veștilor rapide, să avem grijă de integritatea celorlalți; în mijlocul agresivității, să dăm precedență păcii; în mijlocul falsității, să aducem adevărul; în toate, în toate să privilegiem deschiderea drumurilor ce ne fac să simțim apartenența noastră ca fii și ca frați”.

 

 

Și voi încheia cu cuvintele Papei la plecarea din țara noastră: “Fecioara Maria să-și întindă ocrotirea ei de mamă peste toți cetățenii României care, în decursul istoriei, și-au pus întotdeauna încrederea în mijlocirea ei. Fecioarei Maria vă încredințez pe voi toți și mă rog pentru ca ea să vă călăuzească pe calea credinței”.
Drum lin către Creator!

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.