
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat în această seară, că ”este iluzoriu să ne imaginăm că va fi respectată întru totul distanțarea de un metru” în școli, dar că aceasta trebuie asigurată pe cât de mult este posibil.
”Se vor respecta toate regulile, de la distanțare fizică adecvată până la aerisirea spațiilor de învățământ, purtarea obligatorie a măștii de protecție și respectarea regulilor de igienă. Este de preferat să fie asigurată tot timpul distanțarea adecvată. Din ceea ce am văzut în școlile din România, aceste lucruri s-au păstrat în limita posibilului, desigur”, a mai spus Cîmpeanu la Antena 3.
El a precizat că se așteaptă ca profesorii să le atragă atenția copiilor atunci când aceștia nu respectă regula distanțării. ”Cu cât sunt mai mici, cu atât este mai complicat”, a mai spus ministrul.
Ministrul a făcut această declarație în condițiile în care toți preșcolarii și elevii din clasele primare vor începe activitatea educațională cu prezență fizică de pe 5 mai, iar cei din clasele terminale vor face același lucru de pe 10 mai. Restul elevilor vor participa la cursuri fie online, fie în format fizic, în funcție de situația epidemiologică din localitatea în care învață.
În anumite condiții, profesorii vor putea purta viziere în loc de mască la clasă, prevede noul ordin comun al ministrului Sănătății și Ministrului Educației, obținut de Educație Privată.
Ordinul a fost semnat de ambii miniștri.
Astfel, personalul didactic/nedidactic și personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învățământ prevăzut la alin (7) are obligația să poarte mască în permanență în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unității de învățământ și în timpul pauzelor atât în interior cât și în exterior, precum și în sălile de clasă, cu excepția situațiilor în care procesul specific de predare/învățare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor folosi viziere și vor evita în permanență contactul față în față cu copiii la o distanță mai mică de 2 m.
iluzoriu
4 mld. eu pt. scoli noi
vin din UE, restul noi…
___________________
proiect în dezbatere
10%DIN P. I. B.
(4%investitii)
pt trecerea de la ed funcțională la ed morala.
scop:dezvoltarea armonioasa a individului (împlinit ca ființă, înțelegere funcționala, acces la creația științifica și artistica)
3 ANI PREGATITORI. studiu limbaje prin joc
12 ANI OBLIGATORII
1 EDUCATOR-10 ELEVI
PRINCIPIU:înțelegerea fenomenelor nu memorare mecanica
MATERII:
LIMBAJE:matern, străin, vizual, muzical, corporal
STIINTE:mate, fizica, geografie, chimie, biologie
ISTORII:naționala, universala, arte vizuale, arte spectacol, religiilor
SPORTURI:atletism, echipa, lupte, înot, optionale
DIN ANUL5:se introduc materii opționale funcție de profil
TESTARE:(fara note) națională trimestriala
LICEE URBANE SPECIALIZATE(asigurare transport) asigura pregătire medie
RECUPERARI:în vacante
PROFESORI SPECIALIZATI+ARTIȘTI CU JUMĂTATE DE NORMA
BAC:7 materii
SCOLI NOI DOTATE
CL. 1-6 dimineața
CL. 7-12 după masa
FINANTARE:
6% lege
4% eradicarea coruptiei(min. 13%din PIB)
MANUALE adaptate
Scopului
PROFESORII VOR DEZVOLTA SISTEMUL
„o societate postmoderna își pune aceasta problema”
prof dr arh M. C DONICI
20 ani elev
30 ani PROF