
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a afirmat, la Europa FM, că sistemul de notare de la 1 la 10 trebuie completat cu un alt gen de evaluări, mai prietenoase cu elevii, dar și de rapoarte narative și descriptive.
„Într-un sistem în care am supralicitat sistemul de notare de la 1 la 10 este nevoie de evaluări prietenoase. Este nevoie de rapoarte narative, rapoarte descriptive care sunt furnizate de către aceste evaluări standardizate, prin aceste evaluări standardizate. Acesta ar fi un motiv”, a spus Cîmpeanu la emisiunea ”Piața Victoriei”, moderată de profesorul Marcel Bartic.
„Este nevoie ca toți colegii profesori să înțeleagă diferența dintre a evalua conținutul prin note, a evalua cantitatea de informație – un lucru ușor. Eu sunt, spre exemplu, profesor de peste 30 de ani. Este foarte ușor să evaluezi conținutul prin note de la 1 la 10. Este, însă, mai complicat dacă vorbim despre competențe. Atunci când competența se referă și la conținut, dar se referă și la abilități și atitudini – cele care definesc competența care este importantă pentru viitorul fiecărui copil – lucrurile nu mai sunt așa de simple, nu mai sunt așa de ușor de notat de la 1 la 10”, a mai spus ministrul Educației la Europa FM.
„Un alt motiv a fost acela că aceste evaluări să constituie un sprijin pentru profesori. Contribuie esențial la construcția planului elevului de învățare individualizată. O obligație legală pe care peste 90% din situațiile din România au făcut abstracție. Acest plan de învățare individualizată este cu atât mai important cu cât venim după o criză sanitară care a fost o catastrofă educațională în România și în orice stat al acestei lumi”, a explicat Sorin Cîmpeanu.