CNE: Dacă un elev este trimis într-o sală de clasă separată de cel puțin cinci ori într-o lună, trebuie văzut obligatoriu de un consilier școlar

Photo 206501618 © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com

Într-o reacție la proiectul de modificare a ROFUIP, Consiliul Național al Elevilor afirmă că dacă în decursul unei luni un elev care deranjează orele a fost trimis de mai mult de 5 ori în  camerele special amenajate, ar trebui în mod obligatoriu să existe o întâlnire cu un consilier școlar.

„În prezent, mulți elevi care deranjează orele sunt invitați să părăsească sala de clasă și sunt consemnați în catalog ca și absenți, chiar dacă această practică nu este conformă legislației în vigoare. Aceasta duce la creșterea absenteismului pe termen scurt, iar elevii scoși din clasă la a treia oră, de exemplu, nu se mai întorc, de obicei, la restul orelor din acea zi. Această situație agravează problemele de comportament și participare școlară, dar afectează și siguranța acestora.

Pentru a face această propunere mai fezabilă și sustenabilă, ar trebui să existe o înțelegere a cauzelor acestor comportamente care ies în evidență și care perturbă atmosfera unei ore de curs. Considerăm că dacă în decursul unei luni un elev a fost trimis de mai mult de 5 ori în aceste camere special amenajate, ar trebui în mod obligatoriu să existe o întâlnire cu un consilier școlar, pentru remediere. Este necesar ca elevii să înțeleagă că școala este un spațiu sigur, unde pot primi ajutorul necesar pe plan emoțional.

De asemenea, trebuie să fim conștienți de posibilitatea ca unii profesori să abuzeze de acest sistem, trimițând elevii în aceste camere în mod nejustificat. Pentru a preveni astfel de abuzuri, este esențial să implementăm metode de monitorizare și evaluare a acestor situații.

Scopul nostru este să evităm orice sentiment de frică și alienare în rândul adolescenților, deoarece educația trebuie să promoveze un mediu sigur și să stimuleze dezvoltarea armonioasă a fiecărui elev, în mod egal”, afirmă organizația.

 

Ce prevede propunerea de modificare a ROFUIP:

ART. 14, alin. 2 – „În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz va fi informat, în scris, părintele/ tutorele/reprezentantul legal al elevului. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.