Concursurile școlare, printre motivele pentru care copiii din clasele primare fac meditații – Liliana Bibac Moșneguțu, Salvați Copiii

Liliana Bibac Moșneguțu, coordonator de programe Salvați Copiii, afirmă că unul dintre motivele pentru care copiii din clasele primare fac meditații sunt concursurile școlare. 

Amintim că, de anul acesta, Ministerul Educației și Cercetării a decis să nu mai organizeze olimpiade și concursuri școlare la clasele primare. Unul dintre argumentele aduse de ministrul David în favoarea deciziei este că aceste competiții stimulează prea devreme industria meditațiilor.

”Este o presiune foarte mare și din partea societății. Cu toții știm că sunt o mulțime de concursuri școlare, era <Cangurul>, nu mai știu ce mai sunt, sunt tot felul de concursuri unde copiii merg să-și etaleze cunoștințele și se încurajează performanța, trebuie să recunoaștem. Și atunci părintele, chiar la clasele mici, spune: <Tu vei fi bun. Și, ca să fii tu cel mai bun, eu te dau la meditații>. Asta nu știu dacă e neapărat în interesul copilului. Pentru că copilul trebuie să învețe din dorința lui, din curiozitate, se dezvoltă învățând”, a explicat Liliana Bibac Moșneguțu, în cadrul emisiunii Info Edu, difuzată de TVR Info,

”Nu e nimic greșit să îți ajuți copilul să performeze, dacă vezi că el are dorința asta și vrea să învețe mai mult, sigur că da. Și, dacă tu, ca părinte, îți permiți să faci lucrul ăsta, este mai mult decât minunat și decât salutar. Problema apare atunci când evaluarea se face și țintește către copiii care vor să facă performanță. Nu vorbim despre copiii cu CES care săracii se străduiesc și care, până la clasa a patra, chiar reușesc să citească o propoziție sau chiar reușesc să învețe tabla înmulțirii, pentru că fiecare copil învață diferit și în ritmul lui. Și noi, la un moment dat, punem această evaluare, care, încet-încet se apropie de medie, dar este, totuși, la un nivel înalt, și atunci oamenii fac tot ce pot ca al lor copil să fie peste linie, să fie mai sus decât nivelul. Și aici începem chiar de la clasele I-IV, când părinții își dau copiii la meditații. De ce îi dau? Ca să își îmbunătățească performanța școlară. Foarte puțini îi dau ca să recupereze materia pierdută”, a adăugat reprezentanta Salvați Copiii. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.