
Guvernul a modificat, astăzi, ordonanța-trenuleț, astfel încât costurile de emitere a cardurilor pentru primele didactice vor fi achitate din bugetul statului român.
Executivul a adoptat, azi, o ordonanță de urgență prin care modifică ordonanța-trenuleț de la finalul anului trecut. Printre prevederile noului act normativ se află și cea potrivit căreia vizează suportarea din bugetul de stat a costurilor generate de emiterea cardurilor de prime didactice, profesionale și tichete sociale. Serviciile de etichetare, colectare și distribuție a măsurii de susținere a activității didactice și a carierei profesionale pe suport electronic se realizează de către Compania Națională ”Poșta Română”, în baza convenției încheiate cu MIPE și a prezentei ordonanțe de urgență, la o valoare maximă de 3,59 milioane lei.
Primele didactice vor fi plătite, în continuare, în conformitate cu ordonanța-trenuleț inițială, adică din fonduri externe, dacă acestea vor putea fi accesate.
Potrivit ordonanței de la finalul anului 2024, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va putea acorda aceste prime doar dacă cheltuielile sunt integral decontate din fonduri externe nerambursabile.
Conform textului oficial, „în anul 2025, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene acordă prime didactice și prime de carieră profesionale, reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 58/2023, numai în cazul în care cheltuielile cu acestea se decontează integral din fonduri externe nerambursabile”.
Cu alte cuvinte, fondurile bugetare naționale nu vor fi utilizate pentru acordarea acestor prime, ci se va recurge exclusiv la finanțarea din surse externe, cum ar fi fondurile europene nerambursabile.
Pe 31 decembrie 2024, Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, le-a transmis angajaților din învățământ și cercetare că din partea Guvernului va exista deschidere să elimine restricțiile din ordonanța trenuleț, atunci când sitiația economică și financiară se va echilibra.
„Condițiile economico-financiare extrem de dificile ale țării ne fac să pornim anul viitor cu un optimism rezervat/reținut. Dar, începând cu anul viitor, împreună, prin viziune și cooperare în acest cadru economico-financiar complex și complicat, vom asigura buna funcționare a sistemului de educație și cercetare și vom implementa noi dezvoltări (din programul de guvernare și altele complementare), care să modernizeze educația și cercetarea românească.
Mizând pe angajamentul de prioritate strategică a educației asumat de Coaliția aflată acum la putere, din partea Guvernului va fi deschidere să corectăm din ceea ce ne încurcă funcționarea și dezvoltarea și să adoptăm noi măsuri care să ne ajute, iar când situația economica-financiară se va mai echilibra, să eliminăm restricțiile OUG și să cerem onorarea promisiunilor făcute domeniului nostru”, a afirmat David, în mesajul de Anul Nou.